Colcannon, czyli ziemniaczana pychota z Irlandii

To kultowe danie Irlandczyków, proste, a jednocześnie pyszne, tak ważne dla tego wyspiarskiego narodu, że kiedyś było spożywane tylko w Dzień Świętego Patryka.

Danie to pochodzi z Irlandii, więc nikogo chyba nie zdziwi, że jego głównym składnikiem są ziemniaki. Można je stworzyć w wersji mięsnej, jak i dla wegetarian. W tej drugiej opcji Colcannon to po prostu purée zmieszane z jarmużem i kapustą. W pierwszej - należy uzupełnić tą mieszankę jeszcze o mięso. Do tak stworzonej masy należy dodać mleko, masło i przyprawy.

Mimo swej prostoty Colcannon to danie bardzo smaczne. A dodatkowo jeszcze bardzo zdrowe - wypełnione jest witaminami B, C, K, które aktywne chronią organizm przed miażdżycą i wspierają proces krzepnięcia krwi. Colcannon jest również bogate w białko, czyli podstawowy budulec mięśni. Ponieważ to danie to tradycja, wiąże się z nim klika ciekawych rytuałów – na przykład kiedyś wrzucano do jego środka pierścionek i tej dziewczynie, która go odnalazła, wróżono rychłe zamążpójście.  Kiedyś Colcannon jedzono  tylko od święta, obecnie upowszechnił się i stał się dodatkiem do dań mięsnych i popularną przekąską do piwa.

Jak przygotować Colcannon?

SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków

50 g masła

30 ml mleka 3.2%

200 g białej lub włoskiej kapusty

sól

pieprz czarny mielony Appetita do smaku

świeży szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zmiksować na gładkie puree z dodatkiem masła i mleka oraz pieprzu. Kapustę posiekać drobno i podsmażyć na maśle aż zmięknie, dodać do puree razem z posiekanym szczypiorkiem.