Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować pity. Połączyć wodę z drożdżami i solą, dodać mąkę, czosnek i oliwę.

  • Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota.

  • Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  • Ponownie wyrobić ciasto, podzielić na 8 części.

  • Każdy kawałek uformować w kulkę, zawijając je do dołu, a następnie rozwałkować na placki (podsypując delikatnie mąką).

  • Patelnię z grubym dnem rozgrzać, smażyć każdą pitę z obu stron, co chwilę obracając.

  • Piekarnik nagrzać do 190 st. C.

  • Wystudzone pity przekroić tak, aby można było je faszerować.

  • Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na patelni z dodatkiem oleju.

  • Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć ze śmietaną, przyprawami i cebulą.

  • Nafaszerować pity i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Masło roztopić, wymieszać z posiekanym koperkiem.

  • Wierzch chlebków pita posmarować masłem, zapiekać ok. 15-20 minut do złotego koloru.