Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami, rozłożyć na talerzu osobno, aby płaty się nie pozlepiały.
  • Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać przyprawione solą i pieprzem mięso. 
  • Pomidory (sparzone i obrane ze skóry) rozgnieść, dodać do sosu.
  • Dusić na małym ogniu około 30 minut.
  • W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Wlać szklankę mleka, podgrzewać, nie przerywać mieszania. Gdy sos zgęstnieje, dolać resztę mleka, cały czas mieszać. 
  • Przyprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwami płaty lasagne, sos beszamelowy, sos mięsny i ser, który powinien znaleźć się na wierzchu.
  • Zapiekać pod przykryciem 20-30 minut w temperaturze 180 st. C.