Sposób przygotowania:

Ocena: 3.7/5 - 4 głosów
  • Wodę wymieszać z solą i olejem.
  • Do mąki wbić jaja, połączyć z płynem i wyrabiać kilka minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby odpoczęło.
  • W tym czasie przygotować farsz. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać kapustę kiszoną. Smażyć, aż kapusta zmięknie, dodać kminek i doprawić solą i pieprzem, całkowicie ostudzić.
  • Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek, wycinać okręgi i nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać brzegi ze sobą, podsypać delikatnie mąką.
  • Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Gotować pierogi partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia.