Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Mąkę wymieszać z solą, dodać wrzątek i olej, wyrabiać przez kilka minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut.
  • Przygotować farsz: marchew, por, pieczarki i czosnek drobno pokroić, dodać na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażyć 5-6 minut, aż warzywa zmiękną, odstawić. Dodać mięso mielone i przyprawę do kurczaka słodko-kwaśną. W razie potrzeby dosolić.
  • Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek, wycinać okręgi i nakładać po 1-2 łyżeczki farszu, zlepiając na brzegach.
  • Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia, a następnie smażyć na patelni do uzyskania złotego koloru. Podawać ze śmietaną.