Pudding Yorkshire, czyli Brytania niekoniecznie na słodko

Brytyjczycy zakochani są w swojej tradycji. Nie dziwi więc fakt, że ich ulubiony Pudding Yorkshire ma ponad 300 lat!

Splending isolation, czyli wspaniała izolacja - tej maksymy przez wieki trzymali się brytyjscy politycy, izolując Królestwo Brytyjskie od wpływów i polityki państw europejskich. I chyba podobną zasadą kierowali się brytyjscy kucharze i twórcy jej kuchni. Kuchnię brytyjska od jej europejsko-kontynentalnej odpowiedniczki oddziela wielki kanał La Manche. I tak na przykład Brytyjczycy stronią od przypraw, podczas gdy we Włoszech lub Francji przyprawy są esencjonalne dla tych kuchni.

Podobnie jest z puddingiem, formą dania mało znaną lub nieznaną innym kuchniom, a na brytyjskich stołach bardzo powszechną. Trudno o precyzyjną definicję tego, czym jest puddingowość  potraw. Uznaje się, że są to potrawy esencjonalne dla kuchni brytyjskiej, zrobione z mąki, jaj i tłuszczy, które mogą przybrać wersję  zarówno słodką, jak i słoną.

Jednym z najbardziej znanych brytyjskich puddingów jest Pudding Yorkshire. Nie jest pewne, gdzie powstał i skąd pochodzi, jedynie po nazwie możemy wnioskować, że został prawdopodobnie stworzony w hrabstwie Yorkshire.

Podstawą Pudding Yorkshire jest ciasto, przypominające ciasto naleśnikowe, które w swoim składzie zawiera mleko, mąkę, wodę i jajka oraz tłuszcz roślinny. Ciasto wlewa się do foremek i piecze. W takcie pieczenia pod żadnym pozorem nie można otworzyć piekarnika, bo cały włożony w przygotowanie tej potrawy trud pójdzie na nic.

Dobrze zrobiony Pudding Yorkshire jest niezwykle smaczny. Chrupki na zewnątrz, a mięciutki w środku. W Królestwie Brytyjskim je się go najczęściej z daniami mięsnymi z dużą ilością sosu.

Jak przygotować Pudding Yorkshire?

SKŁADNIKI

140 g mąki
200 ml mleka 3,2%
3 jaja
szczypta cukru
sól
olej do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Formę na muffiny wysmarować delikatnie olejem, wsadzić ją do pieca, aby dobrze się rozgrzała. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Wyjąć ostrożnie gorącą formę z piekarnika, wlać ciasto do połowy wgłębień. Piec ok. 20 minut, aż puddingi ładnie urosną i będą złociste.