Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
  • Mąkę połączyć z solą i rozmarynem, dodać pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajo. Schłodzić w lodówce.
  • Przygotować formę do tarty - wysmarować ją masłem i posypać delikatnie mąką.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką),  przełożyć do formy. Nakłuć spód widelcem, piec przez ok. 15-20 minut, do złotego koloru. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
  • Przygotować nadzienie. Na patelni rozgrzać olej, czosnek i czerwoną cebulę posiekać, chwilę przesmażyć. Dodać grzyby i smażyć przez ok 10 minut, doprawić, odstawić. W misce wymieszać śmietanę i jaja, doprawić solą, kurkumą, rozmarynem i pieprzem.
  • Śmietanową masę wylać na podpieczony spód. Dodać grzyby z cebulką. Zapiekać ok. 20-25 minut.