Co wziąć ze sobą na piknik?

Weekendowy piknik. Czy jest coś fajniejszego, co pomoże nam odpocząć po ciężkim tygodniu? Ale co należy na niego zabrać, aby spędzić czas miło i beztrosko?

Gdy wszędzie wokół jest coraz bardziej zielono, a trawa radośnie pnie się ku słońcu, to znak, że nasza ulubiona pora roku jest w rozkwicie. Wiosna to idealny czas, aby wraz z przyjaciółmi i bliskimi wybrać się nad rzekę lub do parku i posiedzieć na trawce. A gdy weźmiemy ze sobą kocyk i koszyk pełen smakołyków, to mamy przepis na udany piknik!  

Oczywiście jest wiele wersji idealnego pikniku. Można się na przykład najeść i pójść spać. Ale jeszcze lepiej spędzić ten czas aktywnie, wypełniając go jedzeniem, zabawą, rozmową i aktywnością fizyczną. Co należy zabrać na piknik, aby w pełni go wykorzystać?

Wybierając potrawy na piknik, trzeba zwrócić uwagę na ich konsystencję. Odradzamy potrawy płynne. Zupy i sosy to nie jest najlepszy pomysł. Przede wszystkim dlatego, że są one trudne w transporcie. Chwila nieuwagi i zamiast cieszyć się piknikiem, zaczniemy rozmyślać, jak usunąć plamę. Potrawy powinny być „stabilne”. Będą one jedzone w warunkach niemal polowych, a wtedy łatwo o kulinarny wypadek.  

Na piknikowe dania powinniśmy również wybierać te, które dobrze smakują na zimno lub bez podgrzewania oraz te, które potrafią długo utrzymać świeżość poza lodówką. W piknikowym menu powinniśmy unikać potraw ciężkostrawnych i wysokokalorycznych. Oraz takich, przy których potrzebujemy całego zestawu sztućców. Najlepsze są te, które można zjeść za pomocą widelca lub samych rąk. Świetnie sprawdzą się muffinki – zarówno te w wersji na słodko, jak i wytrawne oraz quiche i omlety.  

Mini quiche z brokułami i mozzarellą

Omlet z jarmużem i pomidorami

Gryczane muffiny bananowe z orzechami

Muffiny jajeczne z brokułami i parmezanem

Dla osób, które lubią zjeść trochę bardziej treściwie i potrzebują większej dawki węglowodanów, polecamy kanapki. Najlepiej z jednym lub dwoma składnikami i jakimś warzywem na wierzchu. Aby takie kanapki były zdrowe, wymagają użycia odpowiedniego pieczywa - dobrze spełnia tę funkcję pieczywo orkiszowe.

Orkiszowy chleb na zakwasie

Kanapka z rostbefem i salsą z ogórka

Oczywiście na każdym pikniku nie może zabraknąć dań dla łakomczuszków, wielbicieli wszelakich słodkości i miłośników deserów. Pamiętajmy, że wybierając rodzaj łakoci na piknik, trzeba zwrócić szczególną uwagę na ich skład (powinno być tam mało mleka, gdyż taki deser na słońcu łatwo może się popsuć) oraz konsystencję - powinny być w takiej formie, aby łatwo można było je zjeść rękami, a po skończeniu nie zostawał na nich słodki osad. Dlatego najlepszymi słodkimi przekąskami na pikniku będą wszelkie ciasteczka, ciasta (ale raczej nie te o mokrej konsystencji) czy babeczki.

Korzenne ciastka serduszka

Francuskie makaroniki z kremem malinowym

Ciasto marchewkowe