test

Žlikrofi, czyli pierogi ze Słowenii

Jak nie kochać pięknej, klimatycznej Lublany? Słowenia zaskakuje nie tylko urokliwą stolicą, ale również pysznym jedzeniem. Jedną z narodowych potraw tego kraju są žlikrofi, rodem z regionu, w którym położone jest miasteczko Idrji. Z czym i jak się to je?

czytaj więcej

Bacalhau de consoada, czyli Wigilia w Portugalii

12 potraw? To nie tutaj! Portugalczycy zupełnie inaczej zastawiają swoje wigilijne stoły, niż robimy to my, Polacy. Na czym polegają te różnice i jakich pyszności można posmakować spędzając Boże Narodzenie w portugalskim domu? Odpowiadamy!

czytaj więcej

Mulgikapsad, czyli co jadają Estończycy?

Czy wiecie, że jednym z najczęściej spożywanych w Estonii warzyw jest kapusta? To właśnie na jej bazie mieszkańcy przygotowują bardzo popularny w tym kraju smakołyk, zwany Mulgikapsad. Co to takiego i skąd się wzięło?

czytaj więcej

Ogon Bobra, czyli narodowa potrawa Kanady

Kanadyjski przysmak zwany Beaver Tails to tak naprawdę wcale nie mięsna przekąska – z bobrem ma jednak wiele wspólnego, bowiem kształtem przypomina jego ogon. Co to takiego i dlaczego Kanadyjczycy postanowili uczcić akurat to zwierzę, szukając nazwy dla narodowej potrawy?

czytaj więcej