test

Lohikeitto, czyli co jada Święty Mikołaj

Św. Mikołaj troszczy się o wszystkich na świecie – jeśli i Wy chcecie w tym roku zatroszczyć się o niego, nie zostawiajcie mu w domu jedynie ciasteczek i mleka, ale spróbujcie ugotować danie, które uwielbiają mieszkańcy Laponii. Lohiketto, czyli zupa z łososia, to właśnie ulubione danie Świętego Mikołaja.

czytaj więcej

Bibingka, czyli smak Wigilii na Filipinach

Czy wiecie, że na Filipinach obchodzi się Boże Narodzenie, i to w wyjątkowy sposób? Filipiny obchodzą święta w jeden z najbardziej uroczystych sposobów na świecie. W Wigilię, zwaną tam „Noche Buena”, rodziny spotykają się przy obfitym stole pełnym tradycyjnych potraw, które nierzadko łączą elementy kuchni hiszpańskiej, chińskiej i filipińskiej. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań świątecznych jest bibingka – delikatne, aromatyczne ciasto ryżowe, którego historia i smak są nierozerwalnie związane z filipińskimi obchodami Bożego Narodzenia.

czytaj więcej

Kiszonki – jak to się je na świecie?

Wrzesień to doskonały czas na kiszenie warzyw i owoców, które nie tylko wzbogacają smak potraw, ale dodatkowo są także zdrowe i pełne probiotyków. W różnych częściach świata kiszone przysmaki mają swoje unikalne tradycje i smaki. Przyjrzyjmy się, co kisi się w niektórych zakątkach świata.

czytaj więcej

Wszystkie kolory lata w kanapce, czyli wietnamska Banh Mi

Banh Mi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni wietnamskiej, które zdobyło serca miłośników jedzenia na całym świecie. Ta pyszna kanapka łączy w sobie elementy kuchni wietnamskiej i francuskiej, tworząc wyjątkowe połączenie smaków i tekstur, a także wyjątkowych kolorów. Poznajcie bliżej Banh Mi!

czytaj więcej