test

Moussaka, czyli tradycyjny smak Grecji

W rejonie basenu Morza Śródziemnego oraz Czarnego mięsno-warzywne zapiekanki są daniem popularnym i z bogatymi tradycjami. Kucharze chętnie korzystają z łatwego dostępu do niedrogiego mięsa i świeżych, aromatycznych warzyw.

czytaj więcej

Kaczka po pekińsku, czyli Azja na talerzu

Kaczka po pekińsku jest chyba najbardziej popularnym daniem pochodzącym z Chin. Historia potrawy jest bogata i sięga przynajmniej V wieku, gdyż wzmianki o daniu pojawiły się w znanych z tamtego okresu zapiskach kulinarnych.

czytaj więcej

Bobotie, czyli zapiekanka z RPA

Ta tradycyjna południowoafrykańska potrawa przebyła Ocean Indyjski. Przez wieki była przygotowywana w ukryciu, by stać się w końcu potrawą narodową. Poznajcie Bobotie – zapiekane mięso mielone w polewie z jajek.

czytaj więcej