test

Magiritsa, czyli grecka zupa na Wielkanoc

Zupę Magiritsa Grecy jadają tradycyjnie w Wielkanoc. Jej przygotowanie i składniki zapewne nie spodobają się każdemu, ale tak czy tak, to danie ma swoich zwolenników. Czym więc jest Magiritsa i jak ją przyrządzić?

czytaj więcej

Arepas, czyli Kolumbia na okrągło

Kto nie kocha cieplutkiego, rozpuszczonego sera, niech pierwszy rzuci kamieniem! Wyobraźcie sobie, że wariacja na temat tej pysznej przekąski stanowi jedno z najbardziej popularnych dań niektórych krajów Ameryki Łacińskiej. Arepas kochają szczególnie Wenezuelczycy i Kolumbijczycy. A co to takiego?

czytaj więcej

Lohikeitto, czyli co jada Święty Mikołaj

Św. Mikołaj troszczy się o wszystkich na świecie – jeśli i Wy chcecie w tym roku zatroszczyć się o niego, nie zostawiajcie mu w domu jedynie ciasteczek i mleka, ale spróbujcie ugotować danie, które uwielbiają mieszkańcy Laponii. Lohiketto, czyli zupa z łososia, to właśnie ulubione danie Świętego Mikołaja.

czytaj więcej