Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Dynię przekroić na pół, wydrążyć miąższ, pokroić w ósemki i wstawić do pieca nagrzanego na 180 st. C i piec ok. 45 minut.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w plasterki.
  • W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć marchewkę, dodać czosnek oraz cebulę, podsmażyć.
  • Zalać wodą (ok. 1 litr), i gotować 10 minut, aż marchewka zmięknie.
  • Dodać do tego upieczoną dynię i znów zagotować.
  • Na suchej patelni uprażyć pestki dyni, odstawić.
  • Zupę zmiksowac na gładki krem i doprawić ostrą papryką, imbirem i kurkumą oraz solą. Podawać z prażonymi pestkami dyni oraz jogurtem kokosowym lub mlekiem kokosowym.