Zdrowo przywitaj wiosnę, czyli 5 potraw, które sprawią, że będziesz bardziej fit

Przyszła wiosna! Zrzucamy z siebie kurtki, swetry i polary, i pokazujemy więcej ciała. Warto zadbać więc o zdrową sylwetkę i dobre samopoczucie. A wiosna to pora na to idealna, ponieważ aura za oknem sprzyja aktywności fizycznej, a w sklepach o wiele łatwiej dostać świeże składniki potrzebne do stworzenia diety fit. Oto kilka przepisów na fit posiłki.

Aby danie było fit, musi spełnić kilka podstawowych warunków. Być wykonane tylko ze świeżych i naturalnych składników, bo tylko z takich czerpiemy całą ich moc i energię. Powinno być niskokaloryczne oraz dostarczać ciału potrzebne witaminy, minerały i mikroelementy, a także zapewniać odpowiednią liczbę węglowodanów złożonych, białka oraz dobrych tłuszczów.

Danie fit to takie danie, która dodaje energii, pomaga kształtować prawidłową masę ciała oraz korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Oto kilka takich potraw!

Guacamole z limonką

Ta potrawa to połączenie mocy awokado, limonki i czosnku. Awokado, w przeciwieństwie do innych owoców, zawiera bardzo mało cukrów prostych. Jest za to bogate w jednonasycone kwasy tłuszczowe omega 9, czyli tzw. dobre tłuszcze. Każde awokado  składa się z około 20-30% właśnie tego rodzaju tłuszczów. Limonka to także samo zdrowie. Ma w sobie więcej witaminy C niż cytryna, jest również źródłem witamin z grupy B. Limonka swoje  prozdrowotne właściwości czerpie także z dużej liczby minerałów i bioflawonoidów.

Risotto buraczane z dzikim ryżem i łososiem

W tej potrawie łączą swoje prozdrowotne siły burak, dziki ryż i łosoś. Burak swoje lecznicze zdolności zawdzięcza betalainom - barwnikom, które są zawarte także w szpinaku. To dzięki nim burak wspiera odporność organizmu, opóźnia procesy starzenia i przeciwdziała występowaniu nowotworów. A do tych cech jeszcze trzeba dodać tę, z której burak jest najbardziej znany - to warzywo jest środkiem krwiotwórczym. Z kolei łosoś to bogate źródło białka oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12) oraz minerałów - przede wszystkim magnezu i potasu.

Orkiszowe pierożki z kaszą gryczaną i kapustą

To danie, które zawiera unikalne aminokwasy, polecane jest wszystkim, ale szczególnie osobom na diecie bezmięsnej, ponieważ kasza gryczana jest bogatym źródłem białka - w 16% składa się właśnie z niego. Kasza gryczana zawiera  także mało tłuszczy, a dużo węglowodanów złożonych. Dodatkowo chętnie częstuje nas witaminami, których ma sporo - B1, B2, P1, PP oraz minerałami. Za to kapusta to przede wszystkim dostarczycielka witaminy C.

Wegańska gryczanka kokosowa z jagodami

O prozdrowotnych cechach kaszy gryczanej napisaliśmy już wyżej, więc w omówieniu tej potrawy skupimy się tylko na tym, jak jagody mogą wspomóc nasz organizm. Jagody sympatię zyskują od pierwszego kęsa. Są przepyszne - cudowne więc jest to, że przy okazji również bardzo pomocne dla naszego zdrowia. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, sprawiają, że naczynia krwionośne są bardziej elastyczne oraz pomagają regulować poziom cukru we krwi - dlatego nazywane są często roślinną insuliną.