Już za chwilę zaczną schodzić się pierwsi goście. Gospodarze krzątają się po kuchni, doprawiają potrawy i robią ostatnie dekoracje ciast. Od czasu do czasu jedno z nich sprawdza, czy nie zapomnieli o czymś na stole. Zastawa, dekoracje, odpowiednia liczba miejsc – wszystko jest należycie przygotowane. Ale oprócz materialnego aspektu przyjęcia ważna jest także atmosfera, na którą wpływa zachowanie gospodarzy zgodne z zasadami savoir-vivre’u. O czym powinni pamiętać gospodarze, by goście bawili się świetnie i nie czuli się skrępowani nawet w najbardziej niespodziewanych sytuacjach?
10 zasad dobrego gospodarza
Organizacja przyjęcia w domu to zawsze wyzwanie. Jakie są obowiązki gospodarza? Jak powinien się zachowywać, a czego koniecznie musi unikać? Zapraszamy na wizytę w domu pełnym dobrego tonu i smaku.
Od progu w dobrym stylu
Rozlega się dzwonek do drzwi. W tym momencie rozpoczyna się wyliczanka zasad dobrego zachowania gospodarza. Pierwszą rzeczą, którą powinien zrobić jest przywitanie serdecznie gości. Bez względu na to, czy lubi kogoś bardziej, czy mniej, dla każdego powinien być tak samo uprzejmy.
Po drugie, zaraz po wejściu gości, dobry gospodarz wskazuje, gdzie mieści się łazienka. Organizator przyjęcia powinien wziąć pod uwagę, że goście będą chcieli umyć dłonie albo poprawić swój ubiór, odświeżyć się lub poprawić makijaż.
Co bardzo ważne! W złym tonie jest proszenie gości o zdjęcie butów. Jeśli mamy w domu cenny dywan, to najlepiej go zwinąć i schować przed imprezą. Organizując spotkanie, należy pamiętać, że obuwie jest także elementem eleganckiego i stylowego stroju.
Gdy kolejni goście będą się schodzić, gospodarz proponuje aperitif. Dobre wychowanie wymaga, by na spóźnionych gości zaczekać 30 minut od umówionej godziny spotkania. Dopiero po tym czasie można usiąść do stołu.
Przy stole w dobrej atmosferze
To gospodarz wybiera muzykę na przyjęcie. Powinna ona grać na tyle cicho, by nie przeszkadzać w rozmowach, a jednocześnie stanowić dobre tło do dyskusji. Należy więc unikać kontrowersyjnych gatunków, które mogą nie przypaść do gustu lub obrazić któregoś z gości.
Gospodarz czeka, aż miejsca przy stole zajmą goście i dopiero wtedy siada. Oczywiście rola gospodarza lub gospodyni wymaga wizyt w kuchni. Powinni się oni jednak starać, by nie odchodzić od stołu na zbyt długo. W końcu to gospodarz dba o gości i prowadzi dyskusje.
Podając potrawy powinno się pamiętać o kilku zasadach. Gotowe potrawy podaje się z lewej strony gościa, wyjątek stanowią zupy i napoje. Również czyste talerze kładzie się z lewej strony, natomiast brudną zastawę zabiera się z prawej.
zasady savoir-vivre’u mówią, że gospodarz służy dobrą radą. Powinien mieć on przygotowane numery taksówek oraz wiedzieć gdzie znajduje się najbliższy przystanek autobusowy lub tramwajowy. W razie sporu albo zbyt napiętej rozmowy, to właśnie gospodarz łagodzi atmosferę i szuka kompromisów. To jemu przede wszystkim zależy, by wszyscy goście dobrze się bawili. By nikt nie siedział wykluczony albo znudzony. Znalezienie balansu i połączenie wszystkich gości we wspólnej zabawie to najprawdopodobniej najtrudniejsze zadanie dla każdego gospodarza.