5 pomysłów na zrobienie wiosennych dekoracji

Jak sprawić, by wiosenne barwy zagościły na stole? Jak zrobić to przy pomocy dostępnych w domu przedmiotów? Jak oryginalnie wykorzystać świeże liście? Rozbudźmy nasze poczucie stylu i piękna!

Nie może ich zabraknąć na wiosennym stole, który całkowicie odmieni wnętrze domu. Stopniowo rosnąca temperatura sprawi, że rośliny wypuszczą młode pąki oraz pierwsze kwiaty. To sygnał dla miłośników wiosennych dekoracji, że czas przygotować się na tworzenie bukietów! Kolejne miesiące upłyną pod znakiem marcowych krokusów, kwietniowych tulipanów i majowych magnolii. To jednak nie wszystko... Oczywiście z kwiatów robi się klasyczne i piękne bukiety, które nigdy się nie nudzą. Warto jednak wykorzystać dostępne w domu przedmioty i spróbować stworzyć z wiosennych darów natury oryginalne aranżacje i kompozycje.   

Nie tylko bukiety

Na wiosnę nie może zabraknąć kwiatów. Najprostszą do zrobienia dekoracją jest bukiet ze świeżych tulipanów czy zgrupowanych szafirków i żółtych narcyzów. Z kwiatów można zrobić także kolorowe wianki, które ustawione na środku stołu, pełnić będą role stroików. Do tego celu możemy wykorzystać nawet zwykłe polne odmiany, takie jak mniszek czy niezapominajka. Odświeżającym i jednocześnie aromatycznym pomysłem jest wplecenie w taki wianek świeżych przypraw. Gałązki młodej bazylii albo oregano nie tylko dodają kompozycji wyrazistej zieleni, ale także ich zapach wypełni pomieszczenie.

Płatki i kwiatki

Świeżo ścięte kwiaty można ułożyć na stylowym porcelanowym talerzyku. Nie trzeba tworzyć z nich zwartych kompozycji. Nawet same płatki wsypane do miseczki będą tworzyć kolorową mieszankę – niestety są to dekoracje przeznaczone na jeden, góra dwa dni. Jeśli jednak ktoś pragnie stworzyć ozdobę na dłuższy czas, to znajdzie coś dla siebie poniżej.

Kubek i filiżanka jako doniczki

Miłośnicy długotrwałych kwietnych dekoracji powinni na chwilę przenieść się do kuchni. Znajdą tam zapewne stylowe filiżanki i kubki, które można wykorzystać jako doniczki. Wystarczy wsypać do nich odrobinę ziemi, a potem wsadzić cebulkę kwiatu. Tak rosnąca roślinka w końcu zakwitnie i na długi czas stanie się ozdobą stołu.

Zatopione liście

Wiosna to nie tylko kolorowe kwiaty, ale także świeża zieleń. Jak można ją wykorzystać w domowej aranżacji stołu? Warto wypełnić duży słoik wodą, a następnie włożyć do niego okazałe liście lub całe zielone łodyżki. Zabieg ten optycznie powiększy zatopione rośliny. Świetnie nadadzą się do tego również wysokie przeźroczyste butelki. Ciągnący się wewnątrz szkła liść wywoła spektakularny efekt, zwłaszcza jeśli w szyjkę butelki włoży się świecę.

Cytryny i limonki

Jeśli jednymi z najważniejszych kolorów wiosny są żółcie i zielenie, to nie może na stole zabraknąć cytryn i limonek. Nie dość, że kojarzą się ze świeżością, to jeszcze ich wspólne kompozycje idealnie dopełniają się kolorystycznie. Zadanie na taką dekorację jest banalnie proste – szklaną misę wypełniamy całymi owocami, dodajemy do całości kilka świeżych liści bazylii lub mięty. Ot, i ozdoba gotowa!