Ackee to owoc nieznany cywilizowanemu światu aż do 1793 roku. 70 lat wcześniej przybył on na Jamajkę z Afryki Wschodniej. Jego nazwa pochodzi od plemienia Akyem żyjącego w Ghanie. I właśnie w roku 1793 za sprawą kapitana Williama Bligha ów owoc trafił do Królewskiego Ogrodu Botanicznego w Kew w Anglii, a jego nazwa została wpisana do podręczników botaniki.
Ackee kształtem przypomina gruszkę i rośnie tylko na ziemi, gdzie panuje ciepły klimat. W okresie dojrzewania przybiera kolor koralowy, a jego dojrzałość można poznać po tym, że zmienił swą barwę na czerwoną lub żółto - pomarańczową, a ze środka wykiełkowały trzy duże błyszczące czarne nasiona. I dopiero wtedy można go spożywać, bo w okresie rozrostu ma bardzo toksyczne właściwości - jest po prostu trucizną. Dlatego ciężko tę roślinę zdobyć gdzieś poza Jamajką, gdyż na jej import nałożone są obostrzenia.
Saltfish to z kolei słona ryba, zwana także na Karaibach bacalao, bacalhau, baccalà lub suszoną rybą. Nazwa ta pochodzi nie od jej naturalnych właściwości, ale od sposobu jej konserwowania. To mięsisty biały dorsz, który dla zachowania trwałości został ususzony w soli.