Kurczak wykonany zgodnie z regułami adobo, to danie, które jest częstym gościem na filipińskich stołach. Ale samo pojęcie adobo to jednocześnie nazwa potrawy, czyli kurczaka adobo, jak i pewna forma przygotowywania potraw. Jest to sposób gotowania, który wcześniej był charakterystyczny głównie dla obszarów filipińskich wysp, jednak po podbiciu tego rejonu przez Imperium Hiszpańskie pod koniec XVI wieku, ten sposób przygotowania dań docierał już wszędzie tam, gdzie docierały hiszpańskie piechota i flota.
Więc na czym polega gotowanie adobo? Filipińczycy przygotowują swoje dania w normalny sposób, czyli poprzez smażenie, gotowanie na parze i zwyczajne gotowanie, ale aby potrawy zachowały swoją świeżość na dłużej, opracowali metodę polegającą na gotowaniu i smażeniu ich w occie i soli. Z duża dozą prawdopodobieństwa można więc założyć, że to, co najpierw było traktowane tylko jako środek do zakonserwowania dań, zmieniło się w sposób na kreowanie ich smaku. I choć to mięso kurczaka najczęściej jest wykorzystywane w sposobie gotowania adobo, to zgodnie z jego regułami można także przyrządzić wieprzowinę, rybę lub owoce morza.