Danie to znane jest także na Kubie i w Peru. Naukowcy spierają się o jego pochodzenie. Jedno jest pewne – zanim Krzysztof Kolumb dotarł do Ameryki, rdzenni mieszańcy znali ajico. Przypuszcza się, że potrawa ta pochodzi z Kuby, gdzie członkowie ludu Taino zajadali się nią od setek lat. Badacze sugerują, że nazwa ajico pochodzi od lokalnego słowa aji, które oznacza ostrą paprykę.
Ajico przygotowuje się różnie w zależności od kraju. W Kolumbii zwykle robi się je z trzech odmian ziemniaków, kukurydzy, kurczaka i lokalnego zioła. Czasami dodaje się do zupy kaparów i śmietany. Kubańskie ajico jest troszkę inne – to raczej gulasz z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka oraz warzyw. Natomiast w Peru to potrawa robiona z gotowanych ziemniaków z czosnkiem przyprawionych chili i ziołami. Często dodaje się do dania ryż oraz duszonego kurczaka lub królika.
Bez względu na to, którą wersję wybierzecie, warto przenieść się w czasie i spróbować dania, które znane było w Ameryce, zanim odkryli ją Europejczycy.