Ajiaco, czyli zupa z Kolumbii

Ta popularna w stolicy Kolumbii zupa robiona jest z kurczaka, trzech odmian ziemniaków, kukurydzy i lokalnych ziół.

Danie to znane jest także na Kubie i w Peru. Naukowcy spierają się o jego pochodzenie. Jedno jest pewne – zanim Krzysztof Kolumb dotarł do Ameryki, rdzenni mieszańcy znali ajico. Przypuszcza się, że potrawa ta pochodzi z Kuby, gdzie członkowie ludu Taino zajadali się nią od setek lat. Badacze sugerują, że nazwa ajico pochodzi od lokalnego słowa aji, które oznacza ostrą paprykę. 

Ajico przygotowuje się różnie w zależności od kraju. W Kolumbii zwykle robi się je z trzech odmian ziemniaków, kukurydzy, kurczaka i lokalnego zioła. Czasami dodaje się do zupy kaparów i śmietany. Kubańskie ajico jest troszkę inne – to raczej gulasz z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka oraz warzyw. Natomiast w Peru to potrawa robiona z gotowanych ziemniaków z czosnkiem przyprawionych chili i ziołami. Często dodaje się do dania ryż oraz duszonego kurczaka lub królika.

Bez względu na to, którą wersję wybierzecie, warto przenieść się w czasie i spróbować dania, które znane było w Ameryce, zanim odkryli ją Europejczycy.   

Jak przygotować Ajico?

SKŁADNIKI:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • świeża kolendra
  • przyprawa warzywna do potraw Appetita z linii Ewy Wachowicz
  • 2 kolby kukurydzy
  • sól
  • pieprz czarny mielony Appetita
  • olej do smażenia
  • 1 awokado do podania
  • śmietana do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę pokroić w pióra. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę. Dodać pierś z kurczaka i zalać 1 litrem wody, dodać przyprawę warzywną. Przykryć i gotować ok. 20 minut. Z wywaru wyjąć kurczaka, ostudzić i pokroić go w paski.

Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do drobiowego bulionu razem z kolbami kukurydzy. Gotować ok. 20 minut, następnie doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka i ponownie zagotować. Podawać ze świeżą kolendrą, awokado i śmietaną.