Arancini to usmażone kuli ryżu z rozmaitymi dodatkami, otoczone w chrupiącej panierce. Włosi uwielbiają arancini z ragu, czyli mięsem z ziołami i sosem pomidorowym oraz serem mozzarella, ale też w wersji z serem, szynką i sosem beszamelowym.
Arancini, czyli Sycylia zamknięta w panierce
Gorąca Sycylia, południowa wyspa Italii, to nie tylko piękne krajobrazy i uśmiechnięci ludzie, ale także, a może nawet przede wszystkim, wyjątkowe smaki. Dziś poznacie arancini – najpopularniejszy sycylijski street food.
Na Sycylii można spotkać także arancini con burro, czyli z masłem oraz wersję z normą, czyli mieszanką bakłażana i sera. Tę przekąskę jada się również z pistacjami, z których słynie ta gorąca wyspa.
A skąd nazwa? Arancia to sycylijska odmiana pomarańczy, a usmażone kulki ryżu tworzące ragu, kształtem oraz kolorem mają przypominać właśnie ten owoc. Co jednak ciekawe, w okolicach wulkanu Etna arancini podaje się w formie stożka, co ma nawiązywać do kształtu wulkanu.