Baba Ghanoush, czyli pasta rodem z Bliskiego Wschodu

Baba Ghanoush to równie popularna na Bliskim Wschodzi pasta, jak hummus, ale w naszym regionie jeszcze nie zdobyła takiej sławy. A szkoda, bo jest naprawdę wyjątkowa i bogata w składniki odżywcze! Poznajcie krótką historię Baby Ghanoush.

Baba Ghanoush to danie kuchni arabskiej, chętnie i często przyrządzane w Libanie, Syrii czy Egipcie. Tamtejsi miłośnicy pyszności najbardziej lubią nakładać tę potrawę na placki pita albo dodawać do warzyw czy mięsa, przyrządzanych na ciepło. Jada się ją jednak także jako danie główne, w towarzystwie owocu granatu.

 

Podstawowe składniki tej smacznej pasty to bakłażany i sezam. Aby przyrządzić ją prawidłowo, musimy wydrążyć bakłażana, a jego miąższ upiec  w piekarniku. Następnie, ostygły lekko miąższ, blendujemy z pastą sezamową, czyli tahini – możemy ją kupić w większości supermarketów. Tak powstałą pastę przyprawiamy solidnie sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz solą lub pieprzem. Ale możecie też zaszaleć i dodać do baby ghanoush ulubione przyprawy – na przykładek czosnek, ostrą paprykę czy pietruszkę. Dzięki temu Wasze danie może za każdym razem smakować inaczej.

Gotowi by spróbować prawdziwej baby ghanoush? Na pewno tak! Tę pastę możecie kupić w sklepach, zamkniętą w słoiku, ale my polecamy przyrządzić ją samodzielnie, we własnej kuchni – tak zyskacie ulubiony, dopasowany do swoich kubków smakowych posiłek.