Berner rösti, czyli placki ziemniaczane ze Szwajcarii

Kto nie kocha ziemniaków, niech pierwszy rzuci kamieniem! My je uwielbiamy i uwielbiają je Szwajcarzy, którzy wykorzystują ziemniaki do stworzenia jednego ze swoich narodowych dań, czyli Rösti.

Skąd wzięło się Rösti? Dawno temu mieszkańcy wsi z Berno, trudniący się rolnictwem, jadali tę potrawę na śniadanie. Od tego czasu danie wciąż jest chętnie jadane, do tego stopnia, że uczyniono z niego narodowy przysmak.

A czym właściwie jest Rösti? To nic innego, jak placek ziemniaczany, który osiąga wielkość patelni, na której jest smażony, całkowicie ją wypełniając swoją masą. Zazwyczaj ma więc około 20 centymetrów średnicy, a do tego jest gruby na około 2 centymetry.

Do przygotowania tego dania potrzebujesz – oczywiście – ziemniaków, które należy zetrzeć na grubych oczkach tarki. Szwajcarzy robią to danie zarówno z ziemniaków gotowanych, jak i surowych, więc warto spróbować obu tych wersji! Do naszych startych kartofli dodajemy posiekaną cebulę i sól. Na patelnię wrzucamy boczek – kiedy się stopi, dorzucamy masę ziemniaczano-cebulową i formujemy masę wielkości patelni. Smażymy do zarumieniania, odwracamy na drugą stronę. Możemy też pominąć boczek i zjeść placek bez mięsa albo też dorzucić chrupiący boczek już na usmażone Rösti.

Smacznego!