Burek to charakterystyczny dla regionów śródziemnomorskich rodzaj placka z ciasta filo. Jego nazwa pochodzi od tureckiego wyrazy „Bur”, oznaczającego czynność zwijania – co zresztą jest o tyle istotne, że chorwacki burek zwija się na kilka możliwych sposobów (w rulon, trójkąt czy okrąg), ale zawsze tak, by uzyskać niewielkich rozmiarów przekąskę. Chorwaccy kucharze i kucharki wypełniają go nadzieniem z mięsa, sera lub szpinaku, ale możecie spotkać go także w wersji na słodko – z wiśniowym czy jabłkowym nadzieniem.
Burek, czyli chorwacka przekąska
Wakacje w Chorwacji to jeden z ulubionych kierunków Polaków. Jeśli też uwielbiacie ten piękny kraj albo chcecie jego kawałek przenieść do własnej kuchni, spróbujcie tamtejszej przekąski – burka czyli pysznego, chorwackiego placka!
By cieszyć się smakiem gorącego burka, należy rozgnieść cieniutko ciasto filo, tak, żeby było niemal przezroczyste, a następnie porozdzielać na ulubione kształty, posmarować masłem i ułożyć kilka części na siebie – spód tej przekąski składa się bowiem z kilku płatów ciasta – następnie kładziemy farsz, znów ciasto, farsz i na koniec kilka płatów ciasta. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!