Chaczapuri, czyli gruzińskie danie z tradycjami

Każda kuchnia świata ma danie, które jest symbolem całej jej kulinarnej kultury. Dla Włochów to pizza, dla mieszkańców Meksyku tacos, a dla Turków – kebab. Gruzini również mają taką potrawę, a jej nazwa brzmi chaczapuri.

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów, serów, niezwykle smacznego wina i gościnności. Turysta odwiedzający ten kraj może spotkać się  nie raz z zaproszeniem do gruzińskiego domu na posiłek, nie wypada odmówić. Wtedy na stole, oprócz przepysznego wina, na pewno pojawi się potrawa chaczapuri.

Gdyby literalnie przetłumaczyć na język polski nazwę tej jednej z najsłynniejszych potraw Kaukazu, to brzmiałaby: twarogowy chleb lub chleb z twarogiem. Jest to pozostałość po dawnych czasach - chaczapuri gości bowiem na ziemiach Kaukazu już od stuleci - gdy farszem tego dania był twaróg. Obecnie przygotowuje się je z użyciem innych składników.

Chaczapuri to placek z serem, ale rozpowszechniona jest również rozbudowana wersja tego dania, czyli placek z serem i jajkiem. To potrawa bardzo łatwa do zrobienia oraz niezwykle smaczna i zapewne dlatego tak popularna. Mała liczba składników wskazywałaby, że to danie wszędzie wygląda i smakuje tak samo. A to wielki błąd. Gruzińskie gospodynie domowe potrafią zrobić chaczapuri w wielu wersjach, odmianach i kształtach. Niektóre robią je jak pizzę – wówczas ciasto ma kształt koła i jest posypane dużą ilością sera, inne – zapiekają ser w cieście francuskim.

Jak przygotować Chaczapuri?

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

30 ml oleju

150 ml ciepłej wody

Farsz:

100 g sera typu gouda

100 g sera typu cheddar

100 g sera typu mozzarella

1 ząbek czosnku

3 łyżki śmietany 18%

sól

szczypta chili mielonego Appetita

5 żółtek

pieprz czarny mielony Appetita do podania

natka pietruszki do podania

PRZYGOTOWANIE

Przygotować zaczyn: ciepłą wodę połączyć z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki pszennej. Odstawić na 10-15 minut, aż zacznie się pienić. W misce połączyć mąkę, sól i olej, dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na min. 40 minut, aż podwoi swoją objętość.

Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Wszystkie rodzaje serów zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, posiekanym czosnkiem i chili.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części, każdą z nich rozpłaszczyć i uformować z nich łódki, zlepiając ze sobą brzegi i tworząc otwór na farsz. Nadzienie przełożyć do przygotowanego ciasta i zapiekać ok. 15- 20 minut, aż spód chaczapuri będzie rumiany. Pod koniec pieczenia wbić po jednym żółtku do każdej łódeczki i zapiekać jeszcze ok. 2 minuty. Podawać gorące z natką pietruszki.