Ciasteczka w pięknej formie

Może ciasteczka nie służą formie, ale na pewno forma służy ciasteczkom. Poznajcie słodkie pomysły na wykonanie tych pysznych wypieków.

Znacie ten zakład, w którym zadanie polega na zjedzeniu kruchego ciasteczka, a następnie wytrzymaniu jak najdłużej bez oblizywania ust? Wielu startowało do tych nietypowych zawodów i wszyscy przegrali. Dlaczego? Ponieważ mózg wysyła sygnał – oczyść usta z tych drażniących kawałków słodkości. Nie jesteśmy w stanie mu się przeciwstawić i w którymś momencie obliżemy się odruchowo. Na szczęście mamy coś do powiedzenia w innej kwestii – możemy przygotować takie ciasteczka, na których widok wszystkim poleci ślinka. Przyjrzyjmy się więc kilku sposobom na przygotowywanie stylowych ciasteczek, po których zjedzeniu nie pozostanie nawet okruszek.

Kształty, formy, wycinanki

Jaki kształt mają ciastka? Większość osób natychmiast odpowie, że ciasteczka są okrągłe. Oczywiście jest to prawda. Klasyczne ciastka są okrągłe, ponieważ jest to najprostsza do zrobienie forma, która nie sprawia problemów podczas jedzenia. Jednak tak nie musi być! Po pierwsze możemy zaszaleć podczas robienia naszych wypieków i nadać im zupełnie innych, najczęściej symboliczny kształt. Po drugie delektowanie się oryginalnym ciasteczkiem, może dostarczać wiele frajdy – zwłaszcza maluchom.

Ciasteczka o wyjątkowych kształtach najczęściej przygotowuje się na święta i specjalne uroczystości. Boże Narodzenie to wprost wyśmienity moment na zrobienie kruchych świątecznych ciasteczek nawiązujących do gwiazdek, choineczek oraz bałwanków. Wystarczą do tego odpowiednie formy lub... co wymaga więcej precyzji, ale za to pozostawia twórcy pole do popisów, nóż! Dzięki temu prostemu narzędziu wytniemy w surowym cieście dowolną formę lub natniemy je, tak, by potem łatwo zawinąć.

Z kolei na Wielkanoc nasze ciasteczka staną się kolorowymi jajeczkami, uśmiechniętymi króliczkami i stylowymi barankami. Potrzebujemy do tego oczywiście barwionych lukrów – ale o tym przeczytacie w dalszej części artykułu. Oczywiście nie tylko w święta warto robić dedykowane ciasteczka. Te w kształcie serca mogą towarzyszyć czułemu wyznaniu lub być słodkim dowodem miłości. Warto pamiętać także o humorze w kuchni. Przygotowanie wypieków przedstawiających zabawne postacie lub nawiązujących do tematu imprezy, będzie zawsze stylowym i pomysłowym kulinarnym akcentem.

Lukry, posypki i...

Czekolada! Tak, bez słodkiej czekolady trudno wyobrazić sobie świat ciastek. Do tego tematu możemy podejść na kilka sposobów. Po pierwsze w roztopionej czekoladzie możemy zanurzyć całe ciasteczko i pozostawić je do momentu, aż powstała skorupka się utwardzi. Po drugie możemy stworzyć wzór z czekolady na wierzchu wypieków lub zanurzyć jej kawałki w surowym cieście.

Najpopularniejszą formą dekorowania ciastek są lukry. Dlaczego? Przede wszystkim pozwalają się łatwo formować i są proste w przygotowaniu. Do tego można je barwić na wybrane kolory, co pozwala na osiągnięcie spektakularnych efektów tanim kosztem. Pamiętajmy jednak, że lukry to przede wszystkim cukier, więc nie warto też za bardzo z nimi szaleć.

Ciasteczka możemy ozdobić owocami, co oczywiście doda im odrobinę naturalności i świeżości. Świetnie nadadzą się do dekoracji różnego rodzaju orzechy, które możemy położyć w całości lub zmielić je, tworząc delikatną posypkę. Popularnym dodatkiem do ciastek są także przetwory. Powidła, dżemy i konfitury najlepiej umieścić na środku ciastka, tworząc smakowite gniazda.

Przygotowanie oryginalnych ciastek nie jest trudne – zwłaszcza jeśli mamy gotowe formy. Dla osób ambitnych wystarczą sztućce i ich kreatywne użycie. Jak każda sztuka, wypiekanie ciasteczek wymaga jedynie połączenia materii z wyobraźnią.