Jedni chętnie korzystają z uroków złotej pory roku - robią bukiety z kolorowych liści i zbierają kasztany. Drudzy narzekają na jesienną pluchę i coraz krótsze dni, a jedyne co chcieliby kolekcjonować, to kolejne godziny snu, by obudzić się dopiero ciepłą wiosną.
Bez wątpienia jednak dla wszystkich, optymistów i pesymistów, jesień to czas pierwszych przymrozków i chłodniejszej pogody, na którą musimy przygotować nasz organizm. Gdy temperatura spada, potrzebujemy więcej energii, by się ogrzać. Powinniśmy więc podejść kompleksowo do walki z zimnem. Nie tylko założyć cieplejsze ubrania i włączyć ogrzewanie, ale także dostosować dietę, by ułatwić naszemu ciału utrzymanie odpowiedniej temperatury. Dzięki zastosowaniu kilku prostych zasad, ciepło przyjmiemy jesienne ochłodzenie.
Sprawdź nasz przepis na apetyczną frittatę z patelni z pieczarkami i jarmużem - www.smakistyl.pl/frittata-z-patelni-z-pieczarkami-i-jarmuzem.html
Najprostszą regułą, ale i najsmaczniejszą, jest przygotowywanie ciepłych posiłków. I nie chodzi tylko o dania obiadowe, ale także o śniadanie i kolację. Dzięki temu prostemu trikowi, organizm nie będzie zużywał energii na rozgrzanie dostarczonego posiłku, co jest konieczne w procesie trawienia Pozostaje jeszcze kluczowe pytanie. Dlaczego właściwie to taka smaczna zasada? Naukowcy zbadali tę kwestię i odkryli, że cieplejsze posiłki czy napoje, po prostu bardziej nam smakują i intensywniej je odczuwamy. Można łatwo się o tym przekonać, porównując smak zimnego wina z grzańcem. Nie narzekajmy więc na jesień, tylko podziękujmy jej pierwszym chłodom za wzbogacenie naszych doznań kulinarnych.
Sprawdź nasz przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z białą kapustą - www.smakistyl.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-biala-kapusta.html
Warzywa to podstawa zdrowej diety. Jednak jedzone na zimno, podobnie jak cytrusy ochładzają nasz organizm. Latem jest to dla nas korzystne, ale gdy pojawiają się mrozy, powinniśmy zmienić formę ich podawania. Tylko jak jeść zdrowo i ciepło? Idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie warzywnych zapiekanek, pieczonych warzyw oraz wegetariańskich dań na ciepło.
Sprawdź nasz przepis na kolorową jesienną sałatkę z kurczakiem - www.smakistyl.pl/jesienna-salatka-z-kurczakiem.html
Trzecią zasadą jest spożywanie produktów bogatych w białko, które ma wysokie właściwości termogeniczne. Oznacza to, że w procesie metabolicznym dostarczone przez nas kalorie zostaną przekształcone na ciepło, niezbędne do utrzymania odpowiedniej temperatury naszego organizmu. Wegetarianie złapią się teraz za głowę. Ja i mięso? Bez obaw. Pamiętajmy, że rośliny strączkowe to doskonała odpowiedź dla miłośników roślinnej diety.
Wybierając jedno z ciepłych dań na jesień, pamiętajmy o rozgrzewających przyprawach, do których zaliczamy pieprz, kurkumę, goździki czy cynamon. Dwie ostatnie możemy także dodać do lekko ostygłego ulubionego napoju. A gdy już siądziemy do stołu, delektując się aromatycznym zapachem potrawy, zacierając ręce z radości, będziemy mogli śmiało powiedzieć: „upiekliśmy dwie pieczenie na jednym ogniu”. Będzie apetycznie i ciepło!