Danie to pochodzi z Irlandii, więc nikogo chyba nie zdziwi, że jego głównym składnikiem są ziemniaki. Można je stworzyć w wersji mięsnej, jak i dla wegetarian. W tej drugiej opcji Colcannon to po prostu purée zmieszane z jarmużem i kapustą. W pierwszej - należy uzupełnić tą mieszankę jeszcze o mięso. Do tak stworzonej masy należy dodać mleko, masło i przyprawy.
Mimo swej prostoty Colcannon to danie bardzo smaczne. A dodatkowo jeszcze bardzo zdrowe - wypełnione jest witaminami B, C, K, które aktywne chronią organizm przed miażdżycą i wspierają proces krzepnięcia krwi. Colcannon jest również bogate w białko, czyli podstawowy budulec mięśni. Ponieważ to danie to tradycja, wiąże się z nim klika ciekawych rytuałów – na przykład kiedyś wrzucano do jego środka pierścionek i tej dziewczynie, która go odnalazła, wróżono rychłe zamążpójście. Kiedyś Colcannon jedzono tylko od święta, obecnie upowszechnił się i stał się dodatkiem do dań mięsnych i popularną przekąską do piwa.