Czas na czereśnie

Skąd pochodzi ten mały słodki owoc? Dlaczego nie uprawia się go na szeroką skalę w Polsce? I co możemy zrobić z czereśni, by cieszyć się w pełni ich smakiem?

Czereśnie rozkwitają białymi kwiatami na przełomie kwietnia i maja, by w czerwcu obdarować nas słodkimi owocami, które stają się pokusą, nie tylko dla ludzi, ale także dla niesfornych szpaków. Czereśnie są jadalnym owocem wiśni ptasiej, zwanej czereśnią i trześnią. Gatunek ten należy do rodziny różowatych, podrodziny śliwowych i podrodzaju wiśnia. Do ostatniego podrodzaju należą wszystkie uprawiane obecnie odmiany czereśni. W Polsce uprawa czereśni nie jest popularna ze względu na wiele trudności. Związane są one z wrażliwością drzew na mróz oraz kwiatów na wiosenne przymrozki, które często zdarzają się w naszym kraju. W polskiej tradycji przyjmuje się, że przymrozki mogą wystąpić do 15 maja, czyli do tak zwanej zimnej zośki. Jeśli pojawią się ujemne temperatury, wrażliwsze odmiany czereśni mogą stracić swoje kwiaty.

Pochodzenie czereśni

Czereśnie rosną dziko na terenie całej Polski, a ich rodzimy obszar występowania są Europa, Azja Zachodnia i Kaukaz. Jednak rodzi się pytanie, kiedy zaczęto je uprawiać? Jedna z teorii mówi, że w czasach Imperium Rzymskiego, sławny rzymski wódz Lukullus, sprowadził pierwsze czereśnie do Rzymu po zwycięskiej bitwie z miasta Cerasus w Poncie. O prawdziwości tej tezy miałaby świadczyć łacińska nazwa tego owocu – „xerasa”, która mogłaby się wywodzić od nazwy miasta Cerasus. Druga teoria zakłada, że już Etruskowie uprawiali czereśnie. Potwierdzają to badania archeologiczne.  

Zdrowe i smaczne

W małych czerwonych owocach, choć zdarzają się też żółte i brązowawe, występuje znaczna ilość potasu, wapnia, żelaza i jodu. Czereśnie zawierają także witaminy A, C i te z grupy B. Nie zapominajmy także o występujących w nich flawonoidach. Całe bogactwo odżywcze czereśni sprawia, że są one świetnym produktem neutralizującym działanie wolnych rodników, co sprawia, że spowalniają one procesy starzenia się skóry. Czereśnie działają także oczyszczająco na nasz organizmie. Potas zawarty w tych owocach korzystnie wpływa na działanie układu krążenia i nerek. Pamiętajmy także, że czereśnie mają odczyn zasadowy, więc pomagają w procesie odkwaszania organizmu. Czereśnie zawierają 63 kcal w 100 gramach.  Ale co możemy zrobić z czereśni? I jakie są zasady ich jedzenia?

Co zrobić z czereśni? 

Podstawową zasada mówi, że czereśni nie powinno się popijać wodą, bo grozi to perturbacjami żołądkowymi. Należy także unikać jedzenia ich tuż przed posiłkiem, gdyż mogą one utrudnić proces trawienne. Za to idealnie nadają się jako świeża przekąska, gdyż są sycące i mało kaloryczne. Ale czy oprócz jedzenia samych umytych owoców możemy zrobić coś z czereśni?

Dobrym pomysłem jest zrobienie przetworów, takich jak dżemy i galaretki. W niewielkiej ilości świetnie komponują się jako dodatki do pasztetów i mięs. Warto ozdobić nimi także przygotowywane słodkie desery i ciasta. Świetnym przykładem takiej słodkości może być tarta z czereśniami. Oczywiście wykorzystanie czereśni w kuchni zależy też od naszej inwencji i gustu. Nie warto więc zwlekać, bo sezon na czereśnie jest bardzo krótki, lecz zabrać się do pracy i przygotować jakieś pyszne ciasto lub deser. Oczywiście zawsze smakowitym i kuszącym widokiem będzie talerz pełen świeżych czereśni na stole.