Czekoladowe dekoracje wypieków

Motyle, liście i finezyjne kształty z czekolady są świetnymi dodatkami do ciast i deserów. Warto więc uczcić Międzynarodowy Dzień Czekolady, który wypada 7 sierpnia i stworzyć pyszny wypiek z czekoladowymi dekoracjami.

Czekolada jest wyrobem cukierniczym produkowanym z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego oraz z dodatków słodzących. Znali ją już Majowie i Aztekowie, choć dla nich była przede wszystkim gorzkim napojem. Od XVII wieku czekolada zaczęła zyskiwać popularność w Europie. Współcześnie wytwarza się pięć rodzajów czekolady – gorzką, deserową, mleczną, białą i od 2017 roku różową. Rodzi się więc pytanie – jak zrobić z niej stylowe dekoracje?

Czekoladowa lekkość

Czerpanie inspiracji z natury jest zawsze dobrym pomysłem. Lekkie i piękne czekoladowe motyle idealnie nadają się do ozdabiania babeczek i ciast. Do ich wykonania potrzebne będą łezki czekoladowe w dowolnym kolorze, zamykany plastikowy woreczek, papier pergaminowy oraz kawałek tektury. Na początku składamy tekturę w taki sposób, by jej dwie równe części tworzyły kąt 90 stopni. Następnie z papieru pergaminowego wycinamy prostokąt wielkości przygotowanej wcześniej tektury i składamy go na pół. Teraz zabieramy się za przygotowanie czekolady. W tym celu zagotowujemy wodę w rondelku lub garnuszku i czekamy kilka minut, by przestała być wrząca. To dobry moment, by włożyć do woreczka łezki. Gdy woda lekko ostygnie, wkładamy woreczek z czekoladą do wody i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Po wyciągnięciu woreczka z płynną masą, sprawdzamy czy nie ma w niej grudek. Następnie ściskamy przygotowany woreczek i odcinamy jego końcówkę – tak powstaje domowy rękaw cukierniczy. Przechodzimy do clou programu – tworzymy słodkie motyle. W zagięciu papieru pergaminowego rysujemy tułów a na bokach skrzydła czekoladowego owada. Ważne jest, by narysowany motyl był jak najbardziej symetryczny. Po odczekaniu kilku minut przekładamy pergamin na tekturę i wkładamy całość do lodówki lub zamrażarki. Po odczekaniu 30 minut możemy sprawdzić, czy ozdoby są gotowe, próbując odkleić skrzydełka od papieru. Na koniec pozostaje nam umieścić dekoracje na wypieku.

Słodkie listki

Roślinne motywy są świetnym klasycznym pomysłem na wykonanie ozdób. Do stworzenia czekoladowych listków będziemy potrzebować plastycznej czekolady lub jej domowego odpowiednika wykonanego z mieszkanki dowolnej czekolady i miodu. Dodatkowo musimy zaopatrzyć się w wybrane przez siebie liście, które będą wzorem dla dekoracji. Popularne i łatwo dostępne są liście róży.

Na początku dokładnie myjemy liście i je suszymy. Następnie układamy je spodem do góry na blasze do pieczenia z ułożonym na spodzie papierem pergaminowym. Podobnie jak w przypadku wykonywania czekoladowych motyli,  topimy czekoladę w gorącej wodzie. Jednak tym razem dodajemy  do niej miodu, tak by uplastycznić masę. Używając pędzelka nakładamy na liście cienką, kilkumilimetrową warstwę czekolady. Podczas wykonywanie tej czynności musimy uważać, by dokładnie wypełnić formę z liści. Następnie umieszczamy blachę w lodówce i czekamy, aż czekolada zastygnie. Ostatnim etapem jest delikatne ściągnięcie warstwy czekolady i umieszczenie dekoracji na wybranym wypieku.

Słodkie kształty

Wymienione powyżej wzory nie są jedynymi, jakie możemy wykonać z czekolady. Tylko od naszej inwencji, wyobraźni i umiejętności zależy, jak bardzo skomplikowane stworzymy ozdoby. Metody ich tworzenia są podobne do tej wykorzystywanej w wykonaniu motyli. Dla osób, które mają mniejsze zdolności manualne, dostępne są gotowe formy, które można kupić w sklepach.