Czekolada jest wyrobem cukierniczym produkowanym z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego oraz z dodatków słodzących. Znali ją już Majowie i Aztekowie, choć dla nich była przede wszystkim gorzkim napojem. Od XVII wieku czekolada zaczęła zyskiwać popularność w Europie. Współcześnie wytwarza się pięć rodzajów czekolady – gorzką, deserową, mleczną, białą i od 2017 roku różową. Rodzi się więc pytanie – jak zrobić z niej stylowe dekoracje?
Czekoladowa lekkość
Czerpanie inspiracji z natury jest zawsze dobrym pomysłem. Lekkie i piękne czekoladowe motyle idealnie nadają się do ozdabiania babeczek i ciast. Do ich wykonania potrzebne będą łezki czekoladowe w dowolnym kolorze, zamykany plastikowy woreczek, papier pergaminowy oraz kawałek tektury. Na początku składamy tekturę w taki sposób, by jej dwie równe części tworzyły kąt 90 stopni. Następnie z papieru pergaminowego wycinamy prostokąt wielkości przygotowanej wcześniej tektury i składamy go na pół. Teraz zabieramy się za przygotowanie czekolady. W tym celu zagotowujemy wodę w rondelku lub garnuszku i czekamy kilka minut, by przestała być wrząca. To dobry moment, by włożyć do woreczka łezki. Gdy woda lekko ostygnie, wkładamy woreczek z czekoladą do wody i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Po wyciągnięciu woreczka z płynną masą, sprawdzamy czy nie ma w niej grudek. Następnie ściskamy przygotowany woreczek i odcinamy jego końcówkę – tak powstaje domowy rękaw cukierniczy. Przechodzimy do clou programu – tworzymy słodkie motyle. W zagięciu papieru pergaminowego rysujemy tułów a na bokach skrzydła czekoladowego owada. Ważne jest, by narysowany motyl był jak najbardziej symetryczny. Po odczekaniu kilku minut przekładamy pergamin na tekturę i wkładamy całość do lodówki lub zamrażarki. Po odczekaniu 30 minut możemy sprawdzić, czy ozdoby są gotowe, próbując odkleić skrzydełka od papieru. Na koniec pozostaje nam umieścić dekoracje na wypieku.