Grillowanie to czas zabawy, radości i swobody. Ale jednak bez przesady - pewne zasady obowiązują i ze skarpetami w sandałach przyjść nie wypada. Jakie jeszcze reguły zaczerpnięte z etykiety obowiązują na grillowej imprezie?
Najważniejsze to zrozumieć, po co jest etykieta i jakim celom savoir vivre służy. Nie jest to tylko zbiór reguł, których celem jest podkreślenie dobrego wychowania danej osoby, ani tym bardziej uczynienie spotkania towarzyskiego sztywnym, rytualnym i pozbawionym spontaniczności. Otóż cel jest diametralnie inny. Savoir vivre służy przede wszystkim temu, aby wszyscy goście dobrze się bawili oraz aby nikt nie czuł się niekomfortowo i niezręcznie. Ale także uszanowaniu spokoju osób, które nie są gośćmi imprezy, ale mogą odczuwać jej wpływ. Można więc powiedzieć, że podstawową, i być może najważniejszą, zasadą savoir vivre jest uważność i troska o drugiego człowieka.
Zanim grillowanie się rozpocznie, najlepiej dzień lub dwa wcześniej poinformować sąsiadów, o ile nie zostali zaproszeni, że odbędzie się spotkanie towarzyskie przy grillu i może być tego wieczora głośniej niż zwykle. Nic tak nie rujnuje imprezy, jak wtargniecie sąsiada z okrzykiem: czemu tu tak głośno? Sąsiedzi to w większości osoby życzliwe i jeśli poinformujemy ich wcześniej o naszych grillowych planach, to powinni podejść do nich z wyrozumiałością.
Zapraszając gości, należy podać czas i miejsce imprezy oraz poprosić ich o potwierdzenie swojej obecności. W przypadku, gdy jest się gościem, należy jak najszybciej odpowiedzieć na zaproszenie, a nie zwlekać z tym do dnia poprzedzającego imprezę - aby dać gospodarzom czas na przygotowania i aby nie mieli poczucia, że są jedynie „planem B”.
Gospodarz grilla powinien zacząć przygotowania zanim goście się zjawią. Ta rada dotyczy zwłaszcza tych mało wprawionych „mistrzów grilla”. Źle wygląda sytuacja, gdy zaproszeni, i zapewne głodni goście, są już na przyjęciu, a gospodarz dopiero zaczyna swoją heroiczną walkę o rozpalenie grilla.
A więc, gdy przybędą goście, grill powinien być już rozpalony, ale potrawy nie powinny jeszcze na nim leżeć. Najpierw gospodarz musi się upewnić, że każdy ma miejsce, aby usiąść, oraz że każda zaproszona osoba, jeśli tego chce, trzyma w ręku drinka, piwo lub coś innego do picia. Dopiero wtedy potrawy mogą trafić na ruszt.
Dobry gospodarz imprezy powinien zostać lekko w cieniu, wychodząc z założenia, że to goście są najważniejsi i to im przede wszystkim należy się uwaga. Pamiętajmy, aby nie popisywać się podczas przygotowywania posiłków dla gości - nie podrzucać mięsem ani nie zakładać wielkiej kucharskiej czapy. Z drugiej strony, goście nie powinni wymądrzać się i udzielać rad gospodarzowi odnośnie tego, co i jak powinien przygotować.
W dobrym tonie jest, aby goście przynieśli coś ze sobą. Powinny to być jednak napoje, sałatki lub podarek dla gospodarzy, a nie... zaproszeni samodzielnie dodatkowi goście! Oczywiście można przyprowadzić kogoś ze sobą, ale trzeba o tym wcześniej poinformować organizatorów imprezy.
Gdy potrawy są już gotowe i pojawi się zaproszenie do częstowania się, nie należy nabierać dla siebie od razu całego talerza, a raczej skromną porcję. W innym wypadku może zabraknąć jedzenia dla osób, które stoją na końcu kolejki. A więc - mała porcja, a jeśli komuś to nie wystarczy, może uzupełnić posiłek podczas dokładki.
Ponieważ grill to raczej nieformalne spotkanie, niektóre potrawy takie jak hot dogi lub hamburgery można jeść trzymając je w dłoniach. Miejmy jednak przy sobie serwetkę na wypadek jakiegoś kulinarnego wypadku lub pobrudzenia twarzy. Za to jeśli kawałek potrawy utknie miedzy zębami, to w bardzo złym tonie jest grzebanie sobie w zębach przy innych gościach, czy to paznokciem (to jest wręcz zabronione!), czy to wykałaczką. Jeśli jest taka potrzeba, należy to zrobić gdzieś na uboczu.
Jeśli na imprezie zadbaliśmy o podkład muzyczny, powinien on być raczej tłem, który pozwoli uczestnikom spotkania na swobodną komunikację. Jeśli dzieci zachowują się zbyt głośno i utrudniają innym rozmowę, powinny być pouczone i poproszone o zachowywanie się trochę ciszej.
Gospodarz podczas zabawy powinien mieć czas na spotkanie się z każdym gościem i spędzenie z nim chwili na miłej pogawędce, tak, aby nikt nie poczuł się pominięty. Zaproszone osoby z kolei po skończonym spotkaniu powinny podziękować gospodarzom za miło spędzony czas.
Jak widać, ten zbiór reguł nie służy „usztywnieniu” imprezy, a jedynie temu, aby wszyscy czuli się na niej miło i komfortowo.
Zachęcamy do grillowania ze smakiem i stylem!