Dekoracje z warzyw

Podstawowy składnik diety nie musi wyglądać nudno! Pomyślcie o warzywnych dekoracjach, które nadadzą potrawom i całemu stołowi estetycznego wyglądu.

Przygotowując się na spotkanie ze znajomymi, szykując elegancki obiad lub okolicznościowe spotkanie, powinniśmy pamiętać o odpowiednim podaniu posiłków. Pomijając wyśmienity smak i aromat, nic tak nie wpływa na odczuwanie radości z jedzenia, jak wygląd potraw i ich estetyczne podanie. Dlatego warto zainteresować się dekoracjami, które wzbogacą wrażenia kulinarne podczas wspólnego ucztowania. Jednym z najlepszych sposobów, i na pewno najzdrowszych, jest stworzenie pięknych dodatków z warzyw.

Warzywna rzeźba

Warzywa są niezmiernie plastycznym i wdzięcznym materiałem do formowania. Wystarczy odrobina zdolności manualnych i mały nożyk, by stworzyć kulinarne dzieło sztuki, które zachwyci każdego gościa. Tylko skąd pochodzi tradycja rzeźbienia w warzywach? Współcześni badacze nie potrafią jednoznacznie wskazać kolebki tego rzemiosła. Niektórzy uczeni wskazują na Tajlandię, w której 700 lat temu rozpoczęto formowanie warzyw. Inni mówią o starożytnych lub średniowiecznych Chinach, a kolejni badacze wskazują na Japonię jako miejsce narodzin tej tradycji. W języku japońskim rzeźbienie w owocach i warzywach nazywa się mukimono i uważane jest za starożytną sztukę.

Współcześnie większość warzywnych rzeźb przedstawia kwiaty lub zwierzęta, które odpowiednio zrobione sprawiają, że stół staje się nie tylko miejscem spożywania posiłków, ale także estetyczną ucztą dla oczu. Warto pamiętać o tym, by dopasować rodzaj rzeźby do okoliczności przyjęcia. Jeśli wyprawiamy je dla dziecka z okazji urodzin, to warzywna dekoracja powinna bawić – dzięki temu jej zjedzenie będzie nie tylko zdrowe, ale też dostarczy dużo zabawy. Przykładowo tworząc z warzyw ulubionego bohatera naszego malca, sprawimy mu nie tylko niespodziankę, ale też zachęcimy do zjedzenia czegoś zdrowego. Gdy szykujemy romantyczną kolację, to postarajmy się stworzyć kwiatowe formy, które ułożone na stole, dodadzą romantyzmu i klimatu podczas jedzenia. Organizując tematyczne przyjęcie, dajmy ponieść się fantazji i wykorzystując główny motyw, stwórzmy piękne wiosenne bukiety lub abstrakcyjne wzory. To jedynie nasza wyobraźnia i umiejętności ograniczają nas przed tworzeniem niesamowitych i kreatywnych form czy wzorów.

Formy na talerzu

Ale warzywne dekoracje to nie tylko rzeźby – możemy też stworzyć na talerzu płaskie formy. Odpowiednio ponacinane i poukładane warzywa staną się wachlarzami, pawimi ogonami lub kolorowymi mozaikami, które oczarują gości. Dodatkową zaletą takiej dekoracji będzie to, że nie tylko pięknie wygląda, ale pozwala na łatwą konsumpcję zawartych w kompozycji elementów. Pamiętajmy, by wykorzystać całą paletę barw oferowaną nam przez bogaty świat warzyw. Zaczynając od zielonych sałat, ogórków i papryk, poprzez żółte kukurydze, papryki i ziemniaki, aż do czerwonych papryk, rzodkiewek i pomidorów możemy zyskać szeroką gamę kolorów, które z łatwością wykorzystamy do stworzenia dekoracji. Oczywiście, to najpopularniejsze warzywa. Tylko od nas zależy jak bardzo będziemy chcieli zaskoczyć gości i co najważniejsze – co nam najbardziej smakuje. Mimo że mówimy tutaj o dekoracjach, nie zapominajmy, że dalej jest to jedzenie, więc musi być smaczne i apetyczne.

Zdrowe dodatki do potraw

Warzywa mogą stanowić także dodatek do dań głównych. Umiejętnie rozmieszczone na potrawie staną się szczegółami, które przyciągną wzrok i dopełnią smaku oraz wyglądu. Dlatego podając dania mięsne, umieśćmy na talerzu kawałki pomidora, sałaty lub wybranego pasującego warzywa. Nie bójmy się eksperymentować i tworzyć ciekawe kompozycje, które sprawią radość ucztującym. Na koniec warto przypomnieć, że niektóre warzywa, takie jak ogórek, są idealnym dodatkiem do koktajli, które odpowiednio przytwierdzone do szkła, będą stylowo wyglądać i dodawać smaku trunkowi.