Dieta na odporność

Co jeść, by zimą nie chorować? Dlaczego musimy codziennie dostarczać organizmowi witaminę C i skąd czerpać minerały?

W okresie zimowym, gdy łatwiej złapać przeziębienie, warto sięgnąć po produkty, które wspomagają odporność i pozwalają organizmowi na skuteczniejszą walkę z osłabieniem i wirusami. Szczególną uwagę należy zwrócić na dostarczanie organizmowi witamin, minerałów oraz odpowiedniej ilości wody. Istotna jest więc zbilansowana dieta oparta na regularnym spożywaniu posiłków, unikaniu produktów obniżających temperaturę ciała oraz negatywnie wpływających na pracę układu trawiennego.  Współczesne badania na temat przewodu pokarmowego mówią, że na całej jego długości znajduje się 100 milionów komórek nerwowych, które odpowiadają za jego pracę oraz mają wpływ na florę bakteryjną jelit. Ten tak zwany „drugi mózg” działa autonomicznie, jednak łączy się z mózgiem za pomocą nerwu błędnego i współczulnego. Co ciekawe, 90% impulsów kierowanych jest z układu trawiennego do mózgu, a tylko 10% płynie w drugą stronę. Jaki z tego wniosek? Bardzo prawdopodobne, że powiedzenie „jesteś tym, co jesz” ma w sobie dużo prawdy. Dlatego prawidłowa dieta wspierająca pracę układu pokarmowego, pozwala na lepsze wchłanianie substancji niezbędnych przy wspomaganiu odporności i funkcjonowaniu organizmu.

Witamina C

Jednym z kluczowych związków w funkcjonowaniu organizmu jest kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C, która wzmacnia odporność na infekcje. Ma ona także wpływ na asymilację żelaza, jest przeciwutleniaczem oraz decyduje o prawidłowym stanie tkanki łącznej. Niestety ciało ludzkie nie potrafi syntezować tego związku i musi go przyjmować wraz z pokarmem. Produktami bogatymi w kwas askorbinowy są acerola, czyli tropikalna wiśnia z Barbados, która zawiera aż 1600 mg/100g; owoce róży 426mg/100g; papryka chili zielona 244mg/100g; nać pietruszki i czarna porzeczka około 178mg/100g. Warto także spożywać wszelkiego rodzaju cytrusy, paprykę, szczypiorek i szpinak. Zalecana dzienna dawka witaminy C wynosi od 45 do 90 miligramów na dobę. Należy także pamiętać, że stres wpływa na zwiększenie zapotrzebowania na tę witaminę.

Minerały

Niezbędnymi składnikami wpływającymi na odporność są mikroelementy, a przede wszystkim cynk i miedź. Pierwszy z nich znajduje się w wielu enzymach oraz w strukturach związanych z budową DNA, co sprawia, że ma istotny wpływ na podstawowe procesy życiowe. Cynk ma udział w działaniu układu odpornościowego, ponieważ wraz z miedzią uczestniczy w tworzeniu białych krwinek. Mikroelement ten pomaga także w mineralizacji kości, gojeniu się ran oraz wpływa na regulację prawidłowego poziomu cholesterolu oraz witaminy A. Produktami bogatymi w cynk są rośliny strączkowe, wątróbka, owoce morza oraz pestki. Zaleca się przyjmowanie 15-20 mg cynku dziennie, który wchłaniany jest głównie w jelicie cienkim.

Drugim ważnym składnikiem mineralnym jest żelazo. Nie jest ono produkowane przez organizm, więc musi być przyjmowane wraz z pożywieniem. Wpływa ono na procesy tworzenia krwi oraz odgrywa ważną rolę w zwalczaniu wirusów i bakterii przez system odpornościowy. Żelazo wspomaga także pracę układu nerwowego. Najwięcej tego składnika mineralnego znajduje się w mięsie, a konkretnie w podrobach, z wyjątkiem ryb. Dla wegetarian odpowiedzią na zapotrzebowanie na żelazo będą orzechy, nasiona i ziarna, np.: otręby pszenne, pestki dyni czy orzechy pistacjowe.

Woda i probiotyki

Niezbędnym elementem w procesie dbania o odporność jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Warto więc zaopatrzyć się w dobrą wodę mineralną z mikroelementami. Dodatkowym atutem spożywania dużej ilości wody jest fakt, że to w niej rozpuszczają się szkodliwe produkty przemiany materii, co pozwala na szybsze usunięcie ich z organizmu. W czasie jesieni i zimny nie możemy zapomnieć także o probiotykach, czyli produktach zawierających zdrowe bakterie decydujące o pracy układu pokarmowego. Zaleca się więc jedzenie jogurtów i kefirów, a także różnego rodzaju kiszonek  z kiszoną kapustą i ogórkami na czele. Pamiętajmy, że zdrowy układ pokarmowy to zdrowy cały organizm.