Dieta na upały

Gdy z nieba leje się żar, a temperatura sięga 30 stopni, warto pomyśleć o zmianie diety, by dobrze się czuć podczas upalnych dni. Jakich produktów unikać, a co warto jeść? Poczytajcie o diecie dostosowanej do upałów.

Lato to nie tylko czas wakacji i odpoczynku, ale także wyzwanie dla naszych organizmów. Bez względu na to, czy jesteśmy na urlopie, czy spędzamy czas w rodzinnej miejscowości, musimy pomyśleć o odpowiednim odżywianiu, by wysokie temperatury nie wpłynęły negatywnie na samopoczucie i zdrowie. Jeśli czujemy się przemęczeni, tracimy apetyt i koncentrację, to powinniśmy odpowiednio zmodyfikować dietę. Pozostaje pytanie, co konkretnie należałoby wprowadzić do jadłospisu, a z czego zrezygnować?

Lekkie posiłki

Podstawową zasadą, do której trzeba się stosować, przygotowując latem posiłki, jest zastąpienie ciężkostrawnych smażonych potraw ich lekkimi zamiennikami. I tak, zamiast smażonych na głębokim tłuszczu mięs, warto przygotować grillowanego kurczaka – najlepiej na elektrycznym  grillu. Starajmy się unikać ryb w panierce smażonych na głębokim oleju. Nie dość, że takie danie jest bardzo sycące i kaloryczne, to jeszcze będziemy je długo trawić, a ten proces zwiększy wytwarzanie ciepła przez organizm. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie ryb lub owoców morza na parze.

Owoce i warzywa

Lato to fantastyczny czas dla miłośników warzyw i owoców. Świeże, najlepiej z krajowej uprawy, rośliny będą pysznym , zdrowym zamiennikiem i uzupełnieniem diety. Przygotowane z nich sałatki, na które przepisy znajdziecie na naszej stronie, będą wyśmienitą alternatywą, która nie obciąży układu trawiennego. Warto pamiętać, że podczas upałów spada zapotrzebowanie organizmu na kalorie. Dodatkowo owoce i warzywa zawierają dużo wody, co pozwoli na uzupełnienie jej ewentualnych braków. Pomyślcie tylko o pysznym, czerwonym arbuzie, który składa się w ponad 90% z wody!

Jeśli lubimy dania spożywane na ciepło, przygotujmy duszone lub pieczone warzywa. Postarajmy się jednak zastąpić ciężkie sosy na bazie majonezu, tymi lekkimi i dietetycznymi, opartymi na jogurtach, sosach vinegrette lub oliwie z oliwek.

Latem nie możemy zapominać o owocach. Świeżo umyte i podane na talerzu będą świetną przekąską. Możemy z nich zrobić także sałatkę owocową, która oczaruje woim smakiem. Warto także pomyśleć o sokach ze świeżo wyciśniętych owoców, które staną się niezastąpionym źródłem wody, witamin i związków mineralnych. Jeśli mówimy o płynach, to absolutną koniecznością podczas upałów jest picie wody.

Woda

Zgodnie z zaleceniami powinno się przyjmować 2-3 litry wody dziennie. Pamiętajmy, że kiedy temperatura rośnie, zapotrzebowanie na płyny również wzrasta. Podczas upałów najlepiej pić niesłodzone napoje, czyli wodę mineralną, soki owocowe lub warzywne. Jak już wcześniej wspominaliśmy, najlepiej samemu przygotowywać soki ze świeżych owoców. Te kupowane  zawierają duże ilości cukrów, które wpływają na wzrost łaknienia. Świetnym pomysłem jest picie wody z dodatkami, takimi jak mięta, sok z cytryny lub z innych owoców. Zawsze możemy do tak stworzonego napoju dodać kilka kostek lodu.

Nie dajmy się więc upalnej pogodzie i z dobrym samopoczuciem przetrwajmy najbardziej gorące dni tego lata, by cieszyć się w pełni wakacjami.