Dobra naturalne, czyli jak wykorzystać kuchenne zasoby z różnych stron świata

Nie ma nic bardziej nieprzyjemnego niż uczucie chłodu w zimowe dni, kiedy temperatura naszego ciała jeszcze przez długi czas po powrocie do domu dochodzi do odpowiedniego pułapu. Jak więc sobie skutecznie pomóc i nie doprowadzić organizmu do stanu przeziębienia? Ciepły koc może być w tym przypadku niewystarczającym gadżetem, warto więc dodać do niego gorące i dodające energii napoje. Przepisy na nie możemy zaczerpnąć z różnych stron świata i wprowadzić je na stałe do codziennego menu. Poprawią one nie tylko nasze krążenie, ale poprawiają także samopoczucie podczas długich zimowych wieczorów.

Imbir w medycynie chińskiej był określany jako „gorący”, powodujący ogień w ciele. Nic prostszego, aby użyć go do stworzenia wywaru silnie rozgrzewającego organizm. Wariantów naparu na bazie tego azjatyckiego korzenia jest bez liku, jednak najprostszym z nich jest zagotowanie go z dodatkiem wody i cytryny. Warto wzbogacić mieszankę o odrobinę miodu. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać go do wrzątku – w przeciwnym razie straci swoje właściwości.

W walce z zimową aurą pomocna również będzie gorąca czekolada z dodatkiem przypraw (np. korzenne goździki) czy owoców (np. pachnąca pomarańcza). Połączenie mleka, gorzkiej czekolady oraz cynamonu Meksykanie stosują już od zarania dziejów. Jesteś zmarzluchem? Koniecznie dodaj do niej jeszcze szczyptę chilli. Ten niezwykle aromatyczny napój nie tylko nas rozgrzeje, lecz pobudzi także produkcję endorfin odpowiedzialnych za nasz wyśmienity nastrój.

Czerwony napar rodem z USA to również świetny sposób na szybką zmianę temperatury. Uprawiana w okolicach Bostonu żurawina skłoniła mieszkańców do wymyślenia rozgrzewającego napoju. Wystarczy jedynie zagotować te pełne witamin owoce w soku porzeczkowym z dodatkiem połowy cytryny i gotowe. Napar można wzbogacić miodem, a później już tylko raczyć się nim podczas klimatycznych wieczorów.

Trzymajcie się ciepło i wspomagajcie rozgrzewającymi naparami, bo zima - jak to z nią bywa - może nas jeszcze zaskoczyć.