Dobrana para, czyli swatamy danie z przyprawą! Część III – imbir, kminek, kolendra.

W poprzednim wydaniu „Dobranej Pary” poznaliście kilka przypraw z grupy przypraw korzennych|: gałkę muszkatołową, gorczycę białą i goździki. Dzisiaj czas na pozostałych członków tej aromatycznej rodziny! Poznajcie imbir mielony, kminek i kolendrę!

Imbir mielony

Imbir to przyprawa niezwykle popularna w Azji. Tam stosowany jest jako lek na różnego rodzaju choroby, jak grypa czy bóle menstruacyjne. Ale przy okazji imbir jest po prostu pyszny! Jego niezwykły aromat i pikantne, korzenno-cytrusowe nuty, idealnie współgrają z daniami mięsnymi (zwłaszcza z dziczyzny, drobiu i baraniny). Imbir podkreśla także smak orientalnych zup i egzotycznych potraw z ryżem. Stosuje się go również do słodkich wypieków oraz jako popularny dodatek aromatyzujący do herbaty oraz grzanego wina lub piwa.

Kminek

Kminek występuje w postaci całej lub mielonej. Pamiętajcie jednak o jeszcze jednym rozróżnieniu – na kmin rzymski, który pochodzi z regionów Morza Śródziemnego oraz nasz rodzimy, kminek zwyczajny – to nim się dziś zajmiemy. Kminek, od stuleci używany w kuchni polskiej, nadaje lekko pikantne nuty smakowe, zarówno daniom mięsnym, jak i warzywnym. Koniecznie dodaj go do potraw z kapusty, zup (np. grochowej i grzybowej), ale także do pieczywa pszennego i żytniego, babeczek czy nawet słonych ciastek.

Kolendra

Kolendra pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego. W Polsce jest hodowana na plantacjach, ale niekiedy można spotkać ją dziko rosnącą. Kolendra jest niezwykle aromatyczna i egzotyczna w smaku. Ta przyprawa odmieni każde danie! Delikatnie słodkie, świeże nuty sprawiają, że nasiona kolendry stosowane są do przyprawiania wielu orientalnych dań. Kolendra podkreśla smak mięs, zup czy gulaszu. Kolendrę dodaje się także do wypieków (np. szarlotki) oraz pieczywa. Świetnie łączy się z kwaskowymi nutami jabłek i pomarańczy, ale będzie też niezbędnym dodatkiem do tajskiej sałatki.