Dobrana Para, czyli swatamy danie z przyprawą! Część IV – liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma, smażona cebulka

W poprzednich artykułach z cyklu „Dobrana Para” poznaliście już kilka odmian papryki oraz przypraw z grupy przypraw korzennych|: gałkę muszkatołową, gorczycę białą, goździki, imbir mielony, kminek i kolendrę. Dzisiaj zamykamy temat tej gamy przypraw – poczytajcie o kurkumie, liściu laurowym, zielu angielskim i smażonej cebulce.

 

Kurkuma mielona

Roślina pochodzi z rodziny imbirowatych i w naturalnym stanie rośnie w Indiach. Jest uprawiana w wielu krajach, gdzie występuje tropikalny klimat. Delikatny smak kurkumy sprawia, że stosuje się ją w wielu różnych przepisach, nadając tym samym potrawom piękny, żółty kolor. Kurkumę dodaje się do zup, sosów, dań z makaronu i ryżu. Ugotujcie ryż w wodzie z kilkoma łyżkami tej przyprawy, a nadacie mu słoneczną barwę! Świetnie pasuje do naleśników, omletów i biszkoptów, które uzyskują apetyczną, złocistą barwę.

Liść laurowy

Przyprawą są wysuszone liście tropikalnego, wiecznie zielonego krzewu o nazwie wawrzyn szlachetny. Liście laurowe stanowią dodatek do zup, gulaszów, pasztetów oraz potraw mięsnych, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny. Łagodzi słone potrawy oraz posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Zazwyczaj liście laurowe stosuje się w całości, ale mogą być także używane w postaci sproszkowanej. Połamane, dodane do potrawy wydzielają cierpkawy, nieco gorzki smak i aromat.

Ziele angielskie

Ziele angielskie znane jest także pod nazwami: pieprz z Jamajki, pieprz angielski, pieprz pachnący, piment, pieprz goździkowy, owoce amomka, nowe korzenie. Ziele angielskie w kuchni znajduje swoje zastosowanie zarówno w całości, jak i zmielonej formie. Kilka aromatycznych ziaren wzbogaca smak gulaszów, pieczeni, zup, sosów czy marynat. Szczypta zmielonego ziela dodanego do kompotów, likierów i przetworów z owoców, nadaje im lekko egzotyczny, głęboki smak. Ziele angielskie dodaje się do potraw na początku ich przyrządzania.

Cebulka smażona

Chrupiąca i aromatyczna cebulka smażona, to świetny dodatek do potraw kuchni amerykańskiej i włoskiej. Można posypać nią hot dogi, hamburgery, pizze czy dania z grilla. Znakomicie sprawdza się także jako złocista dekoracja sałatek. Może być spożywana bezpośrednio.