Na pewno każdy z Was używa w kuchni podstawowych przypraw, takich jak pieprz, sól, papryka, oregano, czosnek czy bazylia. Wachlarz możliwości przyprawowych jest jednak o niebo szerszy! Warto poznać jego uroki i w pełni korzystać z wszystkich smaków, łącząc je z tym, co najlepsze. Żeby Wam to ułatwić, przygotowaliśmy mały przewodnik po dobranych parach – przyprawach i potrawach. Zaczynamy od świata papryk!
Papryka ostra
To ona jest królową wszelkich sosów i dipów. Bez ostrej papryki nie ma ajvaru czy sosu adżika. Ale nadaje się równie świetnie do dań z fasoli, która sama w sobie ma dość „papierowy” posmak, o którym zapomnisz, gdy doprawisz potrawę ostrą papryką. Użyj jej także do gulaszu, dań z duszonym mięsem, no i wszelkich potraw z kuchni meksykańskiej, jeśli chcemy poczuć lekką ostrość, ponieważ obawiamy się tej tradycyjnej.
Papryka słodka
To najbardziej popularna z dostępnych papryk – ze względu na swoją łagodność, często i chętnie gości w kuchniach Polaków, którzy nie przepadają za bardzo ostrymi potrawami. Łagodna papryka doskonale sprawdzi się do dań mięsnych, szczególnie kurczaka czy wołowiny, delikatnie podkręcając ich smak. Użyj jej także do ich grillowych wariacji – szaszłyków czy żeberek. Ale to także niezastąpiony dodatek do warzyw smażonych na patelni, panierki, którą obtoczymy ser czy mięso. Papryka słodka doskonale uzupełni smak kremu z pomidorów, nieco go wyostrzając. No i oczywiście – do bigosu!
Papryka chilli
A propos tradycyjnej ostrości dań kuchni meksykańskiej, czy w ogóle latynoamerykańskiej – papryka chilli to obowiązkowy składnik tacosów, enchilady czy oczywiście popularnym chilli con carne. Spróbujcie także własnoręcznie robionej pasty z papryki chilli, która będzie pasować do kanapek, wędlin i serów. Chilli świetnie sprawdzi się w połączeniu z sokiem z limonki – na przykład w pikantnej sałatce.
Pieprz cayenne
Cayenne to długa, szpiczasta papryka, bardzo ostra, z której produkuje się pieprz cayenne. Zawartość kapsaicyny sprawia, że cayenne dobrze działa na wspomaganie odchudzania, ale lepiej z nim nie przesadzać, dla dobra naszej wątroby. Dopraw nim kurczaka, owoce morza, ale dodaj także do czekolady na gorąco. Zobaczysz, jakie to doskonałe połączenie! Warto dorzucić go trochę do guacamole albo przełamać smak słodkich, pieczonych ziemniaków – batatów. Pamiętajcie jednak, by nigdy nie przesadzać z jego ilością – naprawdę maleńka szczypta zapewni smak i imponującą ostrość.