Torta pasqualina, czyli wege arta wielkanocna

Wielkanocny przysmak z Włoch, znany także w Ameryce Południowej, to połączenie sera ricotta, szpinaku i jajek, które zawija się w chrupiące ciasto.

Każdy kraj, region, a nawet rodzina ma swoje wyjątkowe świąteczne danie. W przypadku okolic Genui, czyli północno-zachodnich Włoch, jest to torta pasqualina. Obecnie trwają spory, skąd pochodzi oryginalnie ten świąteczny przysmak. Na szczęście dla genueńczyków, posiadają oni dokument z 1500 roku zatytułowany „Katalog wynalezionych rzeczy do jedzenia i picia”, gdzie znajduje się wzmianka, o tym pyszny daniu.

Już sama nazwa potrawy wskazuje, kiedy jest ona najczęściej przygotowywana i spożywana - Pasqua znaczy po włosku Wielkanoc. To główne danie włoskich Świąt Wielkanocnych najlepiej smakuje na zimno, czyli najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu. Współcześnie jest symbolem Poniedziałku Wielkanocnego i organizowanych tego dnia pikników oraz wycieczek.

Legenda głosi, że kiedyś ciasto do torta pasqualina wykonywano z 33 bardzo cienkich warstw. Bogobojni Włosi upamiętniali w ten sposób każdy rok życia Jezusa Chrystusa. Z biegiem lat tradycja ta zaczęła zanikać ze względu na czasochłonności takiego przygotowania. Współcześnie tartę robi się z mniejszej ilości warstw lub zamienia je na ciasto francuskie.