Dynia – królowa stylizacji potraw

To już ten czas, kiedy możemy zagrzebać się pod kocykiem i pić gorącą czekoladę bez wyrzutów sumienia. Jesienną aurę doskonale podkreślają aromatyczne, rozgrzewające potrawy, które smakują tym lepiej, im bardziej estetycznie są podane. Jako że królową tego czasu niezmiennie pozostaje dynia, pokażemy Wam, jak stylizować potrawy z tego pysznego warzywa.

Na pierwsze danie – zupa

Oczywiście zupa-krem. Ta z dyni smakuje naprawdę wyśmienicie, a do tego da się ją szybko i łatwo ozdobić, by wyglądała estetycznie i zachwyciła gości. Zacznijmy od podstawy – doskonałym uzupełnieniem kremu z dyni będą pestki dyni, swobodnie dryfująca na górze zupy – możecie ułożyć je w okrąg lub wyłożyć nimi cały bok miseczki. Do tego koniecznie troszkę zielonego – np. pietruszka.  Nie przepadacie za pestkami? Nie szkodzi – mamy dla Was jeszcze jedno rozwiązanie, które jest proste i równie pięknie się prezentuje. Spróbujcie zrobić szlaczek, np. z pesto albo sosu pietruszkowego. Tutaj radzimy, jak: https://www.youtube.com/watch?v=XBnVGoiCGu8

Jeśli macie apetyt na bardzo dyniową stylizację, możecie podać swój krem w wydrążonej wcześniej dyni. W ten sposób nic nie marnujecie, a stół wygląda wyjątkowo!

Na obiad - danie jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe są pyszne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu, prawda? Problem jest tyko jeden – trudno o to, by tak przygotowana potrawa wyglądała estetycznie. Zazwyczaj jest to w końcu ugotowana czy usmażona mieszanka wszystkiego, co wpadło nam w ręce. Tej jesieni możecie jednak zadbać  piękny wygląd obiadów z dyniami! Jeśli robicie risotto, gulasz czy po prostu mieszankę kasz czy warzyw, odłóżcie wcześniej na bok kilka ugotowanych lub upieczonych kostek dyni, które będą symetrycznie i ładnie pokrojone. Następnie całe danie wrzućcie do  kolorowej miseczki, wygładźcie lekko jego powierzchnię, a na górze ułóżcie przygotowane kostki dyni w półkole. Do tego koniecznie dodajcie troszkę startego sera lub nasion słonecznika i kilka listków bazylii czy oregano. W ten sposób nieco przykryjecie to, co mniej estetyczne w Waszej potrawie.

Po obiedzie – deser

Na pewno wiecie, jaką furorę robi od kilku lat przyprawa do kawy o wdzięcznej nazwie „pumpkin spice”. Ten pyszny słodko-korzenny dodatek możesz wykorzystać do gorących napojów czy owsianek. Dziś jednak skupimy się na tym pierwszym – Wasza poobiadkowa kawa będzie smakować i wyglądać pięknie, jeśli odpowiednio ją wystylizujecie. Wystarczą Wam gotowe szablony do ozdabiania kawy albo zwykła wykałaczka, którą osiągnięcie kształt gwiazdki na mleku (wysypcie przyprawę w formę okręgu i następnie tak lawirujcie wykałaczką, aby powstała gwiazdka). To jednak nie wszystko – możecie także przygotować kawę, która będzie miała prawdziwy smak dyni i przyprawić ją… zwykłą przyprawą do piernika. Będzie Wam do tego potrzebna mała dynia hokkaido (pulpa z dyni stanowi tu ważny składnik!), mleczko skondensowane i wspominana przyprawa Appetita. A tu przepis na tę pyszność: https://smakistyl.pl/domowe-dyniowe-latte.html