Czy wiecie, że 4 września oficjalnie obchodzi się Dzień Orzechów Makadamia? To bardzo wiekowe przekąski, bowiem Aborygeni, żyjący w lasach deszczowych na wschodnim wybrzeżu Australii, zajadali się nimi już… 60 tysięcy lat temu. Ale o orzechach makadamia warto wiedzieć coś jeszcze. Co takiego?
Ciekawe orzechy
Orzechy makadamia rosną na dwóch drzewach tropikalnych: Macadamia integrifolia i Macadamia tetraphylla i są najdroższymi orzechami na świecie. Nic dziwnego, bowiem na możliwość ich zebrania trzeba się trochę naczekać – drzewa pozwalają na zebranie pierwszych plonów dopiero po okołu 10 latach od zasadzenia, po tym czasie owocują, ale jedynie raz do roku. Uwielbiamy ich kremowy smak, którego nie da się podrobić. Te orzechy mają niezwykle twardą skorupkę – nie rozłupiesz jej bez młotka czy czegoś bardzo twardego (nóż raczej nie wystarczy), bowiem potrzeba nacisku o wartości aż 130 kg, żeby ją złamać. No, chyba że jesteś w posiadaniu południowoamerykańskiej papugi ary – ona poradzi sobie z tym doskonale.
Kipi zdrowiem
Orzechy makadamia są bardzo tłuste, dlatego też zawierają w sobie mnóstwo kalorii. Ale są to zdrowe tłuszcze – a dokładnie nienasycone kwasy tłuszczowe mające wiele cennych właściwości leczniczych. Co więcej, są dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) i związków mineralnych: żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, selenu, niewielkiej ilości wapnia. Dodatkowo, jedząc orzechy makadamia, zmniejszysz poziom ilości cholesterolu w swojej krwi – stanie się tak dzięki sterolom, organicznym związkom chemicznym. Orzechy mają w sobie dobroczynny olej, który wykorzystuje się nie tylko w branży spożywczej, ale także kosmetycznej. Doskonale działają na układ szkieletowo-mięśniowy, a także na zdrowy wygląd włosów, paznokci i skóry.
Z czym to się je?
Orzechy makadamia uwielbia Królowa Elżbieta. Kucharze podają je do śniadania niemal każdego dnia. Ale my także możemy ich spróbować w naszych posiłkach – zajadać je jako przekąski (na przykład zamiast niezdrowych chipsów), dorzucić do owsianki czy wymieszać z jogurtem naturalnym. Warto nie kombinować jednak zbyt mocno i nie tworzyć skomplikowanych, wieloskładnikowych przepisów, bowiem smak orzechów makadamia jest tak wyjątkowy, że warto dać mu wybrzmieć. Smacznego!