Endywia, durian. Jakich dziwnych owoców i warzyw jeszcze nie znasz?

Każdy, komu znudziły się trywialne pomarańcze czy nudne ziemniaki, powinien zapoznać się z przygotowanym przez nas zestawieniem najdziwniejszych owoców i warzyw występujących na świecie. Niektóre z nich są rzadko spotykane w Polsce, inne natomiast w ogóle niedostępne.

Ale od czego są podróże w egzotyczne miejsca, jak nie od próbowania nowych smaków? Poczytaj, gdzie będziesz mógł spróbować oryginalnego smaku duriana, a gdzie Twoje kubki smakowe połechta Ręka Buddy.

Endywia

Jest to rodzaj sałaty o bardzo postrzępionych listkach. Znana była już w czasach starożytnych. Na wschodzie Europy i w Stanach Zjednoczonych można ją znaleźć na półce w większości supermarketów, w Polsce jest rzadkością. Jadalne liście endywii mają lekko gorzkawy smak i nadają się do sałatek oraz kanapek. Endywia to bomba energetyczna, zawierająca dużą ilość witaminy C, potasu i innych składników.

Durian

To owoc pochodzący z Azji. Zwany jest także zybuczkowcem lub rościanem. Owoce rosną na gigantycznych drzewach oraz osiągają nawet 40 cm długości. Durian pokryty jest kolczastą skorupką, która pęka, kiedy owoc jest dojrzały. Intensywny, charakterystyczny smak i zapach duriana niektórzy przyrównują do serka śmietankowego, inni do zepsutego mięsa. Durianu nie można łączyć z alkoholem. Owoc zawiera specyficzne siarczany, które uniemożliwiają metabolizm alkoholu w organizmie.

Kiwano

Owoc zwany także afrykańskim ogórkiem. Jest to owoc z grubą skórką, której faktura przypomina rogi. W środku znajduje się zielone gniazdo nasienne – znane wszystkim z ogórków. Kiwano ma orzeźwiający smak, zbliżony do kiwi lub melona. Mimo że w Polsce owoc jest uprawiany, to rzadko można go spotkać w sprzedaży.

Pitaja

Inaczej smoczy owoc. Pochodzi z Azji i w ostatnich latach można ją czasem zakupić na polskich bazarach. Pitaja ma uroczą, różową skórkę i biały środek nakrapiany setkami czarnych nasion. W smaku podobna jest do gruszki. Owoc jest świetnym źródłem witaminy C i błonnika. Wykorzystywana jest do deserów, musów i koktajli.

Ręka Buddy, czyli cytron

Jest to jeden z najdziwniejszych na świecie cytrusów. Wyglądem przypomina dłoń z kilkoma palcami. Owoc najczęściej jest marynowany i dodawany do potraw lub wykorzystywany jako składnik koktajli. W Europie jest dość popularny we Włoszech i we Francji.

Mangostan

Jest to niezwykle oryginalny owoc do zjedzenia np. w Indonezji. Wygląda jak fioletowe jabłko zakończone białą główką czosnku. To właśnie ząbki tego „czosnku” są częścią jadalna. Owoc jest słodki, niestety świeży nie wytrzyma długo. Sprzedawany czasem w puszce w azjatyckich sklepach.

Karambola

W przekroju jest pięcioramienną gwiazdką. Ze względu na ładny i efektowny wygląd, wykorzystywana jest jako częsta ozdoba tropikalnych drinków. Karambola w smaku jest słodko-kwaśna. Z uwagi na wysoką zawartość kwasu szczawiowego nie poleca się jej jeść osobom borykającym się z problemami układu moczowego.

Kalafior romanesco

Nie tylko wygląda jak krzyżówka kalafiora i brokuła, ale ponoć też tak samo smakuje. Tę odmianę kalafiora można zakupić na dobrze zaopatrzonych polskich targowiskach i w warzywniakach. Nadaje się jako dodatek do makaronu czy jako baza do zupy.

Rzodkiew arbuzowa

Jest to warzywo rosnące w Chinach. Z zewnątrz można pomylić je ze znaną każdemu rzodkwią, jednak po przekrojeniu ujrzymy różowy, wodnisty miąższ. Smak rzodkiewki jest łagodny, lekko pieprzny z nutą słodkich migdałów. Warzywo jest bogate w minerały: magnez, potas, wapń i fosfor.

Portulaka

Z powodzeniem może zastępować szpinak lub rukolę. Drobne, zielone listki tego warzywa to dokonały składnik sałatek. W smaku jest lekko cytrusowo-orzechowa. Portulaka jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Ze względu na swoje właściwości lecznicze, portulaka bywa wykorzystywana w medycynie ludowej oraz kosmetyce.