To prawdziwa kulinarna bomba - ma nie tylko bombowy smak, ale również jest ogromną kaloryczną bombą.
Jej nazwa jest zwodnicza, gdyż francesinha w języku portugalskim oznacza „małą Francuzeczkę”. Jest to nazwa stojąca w całkowitym kontraście do tego, czym ta portugalska kanapka lub tost właściwie jest. W zawodach na to, która potrawa ma największą liczbę kalorii, mogłaby się ścigać z największymi zestawami w popularnych sieciach fast-foodowych czy polskim obiadem złożonym z bigosu, schabowego i ziemniaczków podawanych ze skwarkami. I to właśnie „mała Francuzeczka” prawdopodobnie by je wygrała. Bo francesinha to kanapka, w której szynka przełożona jest boczkiem, kiełbasa - stekiem wołowym, a to wszystko oblane jest dodatkowo żółtym serem i zanurzone do połowy w piwnym sosie. Po przeczytaniu tego opisu większość ludzi powiedziałaby, że to lekka przesada. Ale nie dla Portugalczyków - oni do francesinha podają jeszcze frytki.
Danie to pochodzi z Portugalii i jest uznawane nawet za jedno z dań narodowych tego kraju, jednak prawdziwym uwielbieniem i fascynacją cieszy się w Porto, gdzie całe miasto wypełnione jest barami i restauracjami zapraszającymi, aby to właśnie u nich zjeść „małą Francuzeczkę”.
Jak przygotować Francesinha?
SKŁADNIKI
200 g rostbefu
2 frankfurterki wędzone
ser żółty (np. cheddar lub ementaler)
2 jaja
2 plastry szynki
6 kromek chleba tostowego
Sos:
200 ml piwa jasnego
50 ml czerwonego słodkiego wina
50 ml wytrawnego białego wina
50 g masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
liść laurowy Appetita
50 ml przecieru pomidorowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony Appetita do smaku
PRZYGOTOWANIE
Przygotować sos: na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać listek laurowy, zalać winem, poczekać chwilę, aż odparuje. Dodać piwo i przecier pomidorowy, gotować ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje, dolać czerwone wino i redukować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku, zblendować na gładki sos.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C. Chleb stostować, aby był bardziej chrupiący. Kiełbaski, jajka i rostbef usmażyć na patelni. Na blasze układać kolejno: pieczywo, wołowinę, kiełbaski, następnie kolejną kromkę, szynkę i jajko, przykryć trzecią kromką chleba, posypać serem i zapiekać ok. 8 minut. Polać obficie sosem.