Frittelle, galani i castagnole, czyli smaki weneckiego karnawału

W czasie kolorowego karnawału w Wenecji, piekarnie prześcigają się w pieczeniu wyjątkowych deserków, bez których ten szalony czas nie byłby taki sam. Czym są frittelle, galani i castagnole, i jak zrobić je we własnej kuchni, by poczuć namiastkę włoskiego szaleństwa?

Każda tradycja kulturowa zazwyczaj łączy się również z charakterystycznymi smakami. Weneccy bywalcy karnawału, oprócz charakterystycznych masek i strojów, zaopatrują się także w przekąski, które mają silne korzenie w tejże włoskiej tradycji. Frittelle, galani i castagnole to tradcyjne wypieki, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pierwszy z nich, a więc frittelle, to małe pączki, które robi się z mąki, jajek i cukru, a po wyrobieniu ciasta smaży, by na koniec posypać cukrem pudrem. Frittelle podaje się także z rodzynkami lub nawet z kremem, dżemem czy miodem.

Galani zaś powstaje z ciasta francuskiego, które kroi się w charakterystyczny kształt płatka śniegu i smaży na głębokim tłuszczu. Podaje się je posypane cukrem pudrem. W innych regionach galani noszą nazwę frappe i jeśli mielibyście je sobie wyobrazić, to podpowiadamy – smakiem przypominają po prostu nasze polskie faworki.

Z kolei castagnole to już znacznie mniejsze przysmaki, które przygotowuje się z bardziej gęstego ciasta. Są to małe, smażone kulki kształtem przypominające kasztany. Castagnole mogą być nadziewane serkiem ricotta, nutellą, kremem budyniowym, pistacjowym czy nasączone czerwonym likierem alchermes. 

Gotowi na wenecki karnawał we własnym domu?