Ful Medames, czyli pasta egipska z bobu

To mieszanka bobu oraz wielu cudownych i aromatycznych przypraw, które zachwycą podniebienie nawet zatwardziałego zwolennika jedzenia mięsa.

Bób w Egipcie nazywany jest fasolą fava, która jest absolutnie podstawowym składnikiem egipskiej kuchni.  Jest ona również bazą Ful Medames - jednego z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych dań na Bliskim Wschodzie. Stanowi ważny składnik kulinarnej kultury takich krajów, jak Liban, Irak, Syria, Libia, Palestyna, Jordania, Izrael, Etiopia, Sudan, Jemen, Somalia czy Arabia Saudyjska.

Historia  ful medames podobno sięga czasów panowania faraonów - w ich grobowcach ponoć można było odnaleźć ziarna fasoli fava. Pewnym jest natomiast to, że w średniowieczu był robiony w Kairze, a monopol na jego przygotowanie mieli ludzie żyjący wokół łaźni publicznej. Ful Medames aktualnie obecne jest na wielu stołach na terenie całego Bliskiego Wschodu i jest podstawowym elementem kuchni. Ciekawostką jest jednak to, że każdy naród przygotowuje go trochę inaczej. W Syrii Ful Medames to popularne śniadanie, w Armenii zmienia się jego smak poprzez dodanie do niego ekskluzywnych i rzadkich przypraw, a w Etiopii spożywa się go z chlebem podobnym do naleśnika.

Jak przygotować Ful Medames?

SKŁADNIKI

1 puszka ciecierzycy (400 g)

400 g mrożonego lub świeżego bobu

1 ząbek czosnku

3 małe cebule

oliwa z oliwek

sok z cytryny

1 łyżeczka kminu rzymskiego

chili mielone Appetita

100 g pomidorów pelati

pietruszka

opcjonalnie do podania: chlebek pita i ser feta

PRZYGOTOWANIE

Bób umyć, ugotować do miękkości, obrać (jeśli był świeży). Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni razem z sokiem z cytryny. Na patelnię dodać ciecierzycę, ugotowany bób i przyprawy. Smażyć kilka minut, następnie dodać pomidory pelati, chwilę redukować, doprawić do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki i serem feta.