Gulasz, czyli narodowe danie Węgrów

Powiedzenie „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki!” znane jest w obu krajach. Tak samo, jak pyszna narodowa potrawa Węgier – gulasz.

Węgrzy byli plemieniem wędrownym, które przybyło ze środkowej Azji na tereny współczesnej Wielkiej Niziny Węgierskiej na przełomie IX i X wieku. Długa wędrówka spowodowała ukształtowanie się kultury spożywania dań z dużą ilością upolowanego i hodowlanego mięsa. Dlatego właśnie kuchnia węgierska bogata jest w mięsne zupy i potrawki przygotowywane na wolnym ogniu w kociołkach, które tradycyjnie nazywa się bograczami.

Tradycyjna kuchnia węgierska ukształtowała się nie tylko dzięki długiej wędrówce, ale także wpływowi sąsiadów – Słowian i Turków. To właśnie z Imperium Osmańskiego na Węgry trafiła papryka, która stała się warzywem kojarzonym z tym krajem. Pierwotnie ostre warzywo, poddane różnym sposobom uprawy, zmieniło się w znaną dziś paprykę słodką.

Słowo gulasz wywodzi się z węgierskiego słowa gulyás, co dosłownie oznacza pasterza bydła. Pierwotnie gulasz przygotowywany był ze smażonych kawałków mięsa z posiekaną cebulą. Węgrzy nie znali wtedy papryki ani pomidorów. Dopiero w XIX wieku składniki te weszły na stałe w skład kuchni węgierskiej i są jej współczesnymi symbolami.

Należy jednak pamiętać, że to, co w Polsce nazywamy gulaszem, Węgrzy dzielą na kilka różnych dań. Oryginalny węgierski gulasz, to gęsta zupa z mięsa i warzyw, a nie potrawka, którą zależnie od przyrządzenia nazywa się pӧrkӧlt, papriskás lub tokány. Warto jednak przyrządzić oryginalny węgierski gulasz i poczuć jego głęboki i aromatyczny smak.

Jak przygotować węgierski Gulasz?

SKŁADNIKI

2 cebule

2 duże czerwone papryki

2 ząbki czosnku

1-2 małe marchewki

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

3 listki laurowe Appetita

2 łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżka przyprawy do mięs Appetita z linii Ewy Wachowicz

700 g łopatki wieprzowej

4 ziela angielskie Appetita

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Appetita

pieprz czarny mielony Appetita do smaku

sól do smaku

100-150 g pieczarek

masło

olej do smażenia

mąka do zasmażki

bulion lub woda (ok. 700 ml)

PRZYGOTOWANIE

Mięso oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Zamarynować w przyprawie do mięs i 3 łyżkach oleju. Usmażyć na oleju na mocno rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Mięso przełożyć do miski, na patelni zostawić tłuszcz ze smażenia. Cebule, papryki i marchew pokroić w kostkę, usmażyć na wcześniej używanej patelni. W połowie smażenia dodać pokrojone pieczarki, posolić, chwilę poddusić. Dodać łopatkę oraz wszystkie przyprawy. Zalać wodą lub bulionem, przykryć i gotować ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić czubatą łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, chwilę smażyć na złoty kolor, a następnie dodać do gulaszu. Doprawić do smaku.