Herbata – więcej niż napój

Herbata – najprostszy napój, o najbardziej wykwintnych skojarzeniach. Picie herbaty osiąga czasem poziom swoistego rytuału – zarówno we wschodniej części świata, w Japonii, jak i zachodniej - Londynie, gdzie wraz z wybiciem godziny siedemnastej dzieje się prawdziwa magia. A jak pić herbatę, by pozostać zgodnym z zasadami savoir vivre?

Kilka słów o serwisie

I mamy tu na myśli zarówno serwowanie, czyli podawania herbaty, jak i to w czym ją wypijemy. Zacznijmy od tego pierwszego. Czas na herbatę przychodzi po zjedzeniu deseru – jest ona ostatnim elementem posiłku. Aby nie traciła swojej temperatury postawcie ją na stole w czajniczku z podgrzewaczem. Nie powinien być to jednak byle jaki czajnik, ale taki z sitkiem, które będzie chroniło filiżanki Waszych gości przed nieestetycznymi fusami. A jak już mowa o filiżankach – to jedyne naczynie, które zgodnie z zasadami savoir vivre należy podawać herbatę. Filiżanki koniecznie muszą wystąpić w towarzystwie spodków, na których kładziemy łyżeczkę. Nie możemy być również obojętni wobec samej estetyki filiżanek – powinny być wykonane z cieniutkiej i delikatnej porcelany, kształtem koniecznie rozszerzać się na górze. Filiżanki, które się nie rozszerzają, przeznaczone są do kawy.

Pomocy, jak pić herbatę?!

Już spieszymy z odpowiedzią. Trzymając w dłoni filiżankę z herbatą, pamiętajcie, by chwycić ją za uszko palcami – całej dłoni możecie użyć jedynie od podtrzymywania filiżanki od dołu. Bardzo nieeleganckie jest pozostawienie łyżeczki w filiżance w trakcie konsumpcji napoju – koniecznie pamiętajcie, by najpierw wyjąć sztuciec. Dodając do herbaty cukier, nie zamaczajcie łyżki w napoju, a mieszając go, nigdy nie uderzajcie łyżeczką o środek filiżanki. Zwróćcie także uwagę na to, przy jakim meblu odbywa się spotkanie – jeżeli przy niskiej ławie, możecie unieść filiżankę wraz ze spodkiem, aby ułatwić sobie picie. W przypadku, gdy siedzimy przy stole – podnosimy do ust już tylko samą filiżankę, bez spodeczka.

Herbata zagranicą

A kiedy już ciekawość świata poniesie Was w odległe zakątki, gdzie będzie uczestniczyć w rytuałach picia herbaty – warto wcześniej je poznać.  I tak w Anglii często pija się tzw. Bawarkę, czyli herbatę z dodatkiem mleka. Właśnie tam  konsumpcja herbaty o popołudniowej porze jest głęboko zakorzenioną tradycją. Nieładnie jej odmawiać! W Japonii z kolei, ceremonia picia herbaty nosi nazwę Chanoyu i wiąże się z docenianiem otaczającego piękna. W trakcie tego zdarzenia Matcha, czyli herbata, podawana jest w specjalnej miseczce zwanej chawan. Powstrzymaj się jednak przed pierwszym łykiem! Najpierw poświęć chwilę na refleksję, przyjrzenie się naczyniu i dostrzeżenie jej niedoskonałości. Tak, jak niedoskonały jest świat – filiżanka japońska ma być metaforą tego zjawiska.