Kto często zaglądał do babcinego ogródka z pewnością nie raz wdychał miodowy zapach kwiatów lipy, a później pił rozgrzewający napar lub zrywał aromatyczne płatki dzikiej róży, by później zamienić je w słodką konfiturę do domowych pączków. A to nie wszystkie jadalne gatunki kwiatów, które możemy zerwać na rabacie i łące lub kupić, zupełnie jak warzywa, by urozmaicić talerze z wiosennymi potrawami.
Jadalne ozdoby sałatek i ciast
Do sałatki kwiaty jadalne możemy sypać garściami. Zwykła mieszanka sałat, rukola lub roszponka zyskają na atrakcyjności, jeśli urozmaicimy je kwiatostanami mniszka, fiołka i stokrotki. Nieco pikanterii dodadzą pomarańczowe nasturcje, nagietki i aksamitki. Kwiaty (i to nie tylko jadalne, ale z nimi należy być ostrożnym) są cenioną dekoracją słodkich wypieków. Szczególnie chętnie wykorzystywane są do ozdoby tortów okolicznościowych, zwłaszcza ślubnych. Możemy nimi ozdobić także babeczki z kremem, tarty. Pięknie prezentują się fiołki i bratki. Warto pokusić się także o ich kandyzowanie! Jadalne są również kwiatostany storczyka tajlandzkiego. Nadają potrawie orientalności i przyjemnie chrupią.