Jak podawać owoce latem?

Lato to idealny czas na delektowanie się soczystymi, świeżymi owocami – mamy ich mnóstwo, są pod ręką i smakują pysznie, jak o żadnej innej porze roku. My radzimy celebrować sezon na owoce w wyjątkowy sposób – podawać je kreatywnie i stylowo, aby zachwycić wszystkich wokół. Jeśli organizujesz garden party dla dorosłych czy też przyjęcie dla dzieci, oto kilka nietuzinkowych pomysłów, które dodadzą stylu i kreatywności do prezentacji owoców.

Deska inaczej

Zapewne znacie ten sposób podawania serów czy mięs: na podłużnej drewnianej dece układa się te produkty, by stworzyły estetyczną, spójną kompozycję. Z owocami będzie to wyglądać jeszcze piękniej! Wybierz arbuza, ananasa, melona, truskawki w małych miseczkach czy maliny i borówki. Możesz użyć kolorowych szpilek do przyczepienia plasterków owocowych do desek. Ułóż owoce na przemian, tworząc kolorowe wzory. Ale możesz też przyrządzić deskę w stylu „monochromatycznym” i postawić na owoce w tylko jednym lub zbliżonym kolorze – np. tylko czerwone lub tylko żółte. Tak przygotowana deska owocowa będzie atrakcyjną dekoracją stołu i z pewnością zaspokoi apetyt wszystkich gości.

Arbuzowe kubeczki

Arbuz to niekwestionowany król lata – też tak sądzicie? W lipcowe gorące dni smakuje jak zbawienie – tym bardziej warto go wybrać na garden party czy zwyczajną przekąskę. A jak go podać? Wykorzystaj świeży arbuz jako naturalne naczynie do podawania innych owoców – kuleczek melona czy kawałków brzoskwiń. Wystarczy wydrążyć wnętrze arbuza, a następnie napełnić go kolorowymi kawałkami innych owoców. A kawałeczki arbuza, które Ci zostaną podaj w sałatce z fetą, sałatą i czarnymi oliwkami.

Sałatka na deser?

Czemu nie! Owoce mają wielki potencjał – możesz skomponować z nich sałatkę na słodko, która, schłodzona w lodówce, będzie perfekcyjnym deserem w upalne dni. Jak ją przyrządzić i jak podawać? Przygotuj truskawki, borówki, banana, cząstki brzoskwiń i dużo listków świeżej mięty. Weź słoiczki i poukładaj warstwami po kolei wszystkie rodzaje owoców – tak przygotowaną sałatkę możesz zalać jogurtem naturalnym lub skropić cytryną. Możesz też sałatkę podać w kieliszku do wina lub przygotować w formie szaszłyka.