Jak podawać potrawy, aby każdy mógł ich spróbować?

Podczas rodzinnych spotkań każdy gospodarz czy gospodyni ma swój styl podawania potraw - patery z całymi daniami, mniejsze porcje na półmiskach lub serwowanie porcji na talerzach. Jak więc przygotować serwis, żeby stół pozostał elegancki i wyeksponował świąteczne dekoracje?

W domu nie stosujemy serwisów obecnych na przyjęciach, czyli angielskiego, niemieckiego, rosyjskiego i francuskiego, ale każda gospodyni ma swoje przyzwyczajenia i używa zaczerpniętych z nich elementów w rodzinnym gronie. Jak zatem podawać dania podczas świątecznych spotkań, żeby każdy czuł się swobodnie i mógł próbować wszystkiego, a jednocześnie stół wyglądał elegancko?

Barwny eklektyzm

Nie przejmujmy się, gdy nie mamy tyle naczyń z jednego serwisu. To dobry moment na wizualne eksperymenty. Święta wielkanocne są przecież pełne kolorów wybuchającej dookoła wiosny. Jeśli więc czerpiemy inspiracje z natury, trudno o popełnienie błędu. Łączmy zatem talerze i półmiski o różnych wzorach, zachowując np. motyw kwiatowy, odcienie zieleni albo pastelowe barwy. Pamiętajmy jednak, żeby nie stworzyć dekoracji, w której tylko jeden element jest z innego kompletu, bo będzie to wyglądało jak przeoczenie, a nie zamierzona kompozycja. Połączmy przynajmniej kilka różniących się od siebie naczyń i przeplećmy pisankami, gałązkami i kwiatami, najlepiej świeżymi.

Lepiej mniejsze czy większe?

Zanim jednak zdecydujemy się na konkretne wzory i kolory naczyń, pomyślmy najpierw o aspekcie praktycznym. Najpopularniejsze podczas rodzinnych spotkań jest nakrywanie do stołu tak, że większość dań już czeka na gości na półmiskach. Nazywane jest to serwisem rosyjskim albo familijnym. Jednocześnie w dobrym tonie jest zapewnienie wszystkim obecnym możliwości spróbowania potraw. Gdy więc świętujemy w większym gronie, zadbajmy o to, by jedno danie lub dodatek rozłożyć przynajmniej do dwóch naczyń i ułożyć po obu stronach stołu. Polskie święta charakteryzują się zwykle obfitością dań. Dlatego wybierajmy mniejsze półmiski zamiast dużych pater, bo łatwiej będzie je ułożyć i otoczyć dekoracjami, nie tworząc wrażenia ścisku. Świeże dania na gorąco najlepiej podawajmy korzystając z serwisu francuskiego, czyli przynosząc potrawę w jednym naczyniu i kolejno podchodząc do gości z lewej strony, pozwalając im kolejno nadkładać sobie porcje. Jeśli to jest zbyt uciążliwe, pozostaje rozwiązanie z serwisu niemieckiego, czyli przynoszenie dla każdej osoby przy stole już przygotowanych dań na osobnym talerzu. W obu tych przypadkach ograniczymy ilość miejsca na stole potrzebnego na ułożenie wszystkich smakołyków i będziemy mogli lepiej wyeksponować elementy dekoracyjne.