Odpowiednio przygotowane ryby są zdrowe i smaczne. Jednak wielu osób obawia się serwowania takich dań. Ich niepokój budzi nieestetyczny wygląda rybnych potraw – rozpadające się kawałki mięsa, odlatująca panierka czy cieknący tłuszcz. Istnieją jednak sposoby, by te obawy całkowicie zniknęły, a dania rybne stały się elementem menu. Bez względu na to, czy lubimy dorsza, karpia czy łososia, podczas ich przygotowywania powinniśmy wziąć pod uwagę trzy elementy. Po pierwsze, musimy wybrać czy ryba będzie gotowana, smażona czy pieczona oraz czy podamy ją w całości, czy raczej w dzwonkach lub kwadratowych kawałkach. Pierwszy wybór wpłynie na kolejne decyzje – na finalne dekoracje dania oraz na wybór naczynia, na którym pojawi się ono na stole. Prześledźmy kolejne kroki na drodze do stylowego podawania potraw rybnych.
Całe i w kawałkach
Ryby możemy przygotowywać na różne sposoby. Jeśli planujemy usmażyć rybę w panierce na patelni, to powinniśmy pamiętać, by przed panierowaniem wysuszyć ją za pomocą ręczniczków papierowych. Dzięki temu podczas smażenia i podawania panierka nie nasiąknie wodą – będzie twardsza i bardziej chrupiąca. Niestety taki sposób przyrządzania ryb sprawia, że są one bardzo tłuste. Dlatego po wyciągnięciu kawałków ryby z patelni, należy położyć je na chwilę na ręczniczkach popierowych, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jeśli pieczemy całą rybę, to po wyciągnięciu jej z piekarnika i przed podaniem na stół, odwijamy ją z folii. Pozostawienie gorącego zawiniątka utrudnia dzielenie dania, a do tego potrawa wygląda nieestetycznie. I co najważniejsze – nie położymy na rybie smacznych dodatków. Podając całą rybę, warto ułożyć ją na ryżu czy puree lub pieczonych ziemniakach. Tak zaserwowane danie główne będzie wyglądać efektownie i apetycznie.