Czy to komunia dziecka, urodziny kogoś z rodziny czy okazjonalna uroczystość, stół stanowi centralny punkt przyjęcia. Jak go przygotować, by w pełni wykorzystać jego funkcjonalność i jednocześnie zachwycić gości? Mamy dla Was kilka porad.
Każde przyjęcie przygotowywane jest w ciszy wyczekującej na roześmianych i rozgadanych gości. Prace zaczyna się zazwyczaj rano od zaplanowania dnia, zrobienia zakupów i posprzątania mieszkania. Następnie wchodzimy w część właściwa organizacji przyjęcia, czyli w etap gotowania pysznych dań i przygotowywanie słodkich deserów. Gdy kulinarne smakołyki czekają na swoje przeznaczenie w kuchni, salon staje się boiskiem, na którym rozegra się mecz – „My” kontra „Styl i funkcjonalność”. Jak sobie poradzić z tym upartym przeciwnikiem, by wszyscy goście znaleźli dla siebie wygodne miejsce, oraz by stół, przy którym zasiądą, wyglądał stylowo i pięknie?
Podstawowe zasady
Zanim zabierzemy się do nakrywania stołu, stańmy spokojnie i przyjrzyjmy się pomieszczeniu, by dokładnie, zwracając uwagę na szczegóły, zaplanować kolejne kroki. Powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie – czy stół pasuje do pomieszczenie? Nie zapominajmy, że chodzi nam przede wszystkim o wygodę gości. Nie możemy doprowadzić do sytuacji, w której rozweseleni na początku przyjęcia biesiadnicy, z czasem zamienią się w zirytowanych i ściśniętych mruków. Jak temu zaradzić? Odpowiedź jest prosta. Zakłada się, że każdy gość potrzebuje około 60-80 centymetrów miejsca przy stole, mierząc od środka jednego do środka sąsiadującego nakrycia. Tą podstawową zasadą powinniśmy kierować się, wybierając kształt stołu, który zdoła pomieścić wszystkich gości.
Kształt stołu
Jeśli organizujemy przyjęcie dla niewielkiego grona osób, załóżmy, że dla sześciu lub ośmiu, to śmiało możemy postawić na okrągły stół. Jest on idealnym rozwiązaniem, ponieważ sprawia, że wszyscy zebrani siedzą do siebie przodem, co w oczywisty sposób sprzyja rozmowom i buduje przytulność i komfort sytuacji. Niewątpliwą wadą okrągłych stołów jest brak możliwości ich przedłużenie. Takie rozwiązanie sprawia, że tracimy wtedy bardzo dużo miejsca.
Na szczęście istnieją jeszcze prostokątne stoły, które możemy skonfigurować w wygodny dla nas sposób, tak by idealnie wpasowały się w kształt naszego pomieszczenia. Takie rozwiązanie zapewnia maksymalizację powierzchni przy zachowaniu przestrzeni dla gości. Prostokątne stoły możemy ustawić w podkowę lub w kształt litery „T”, „L” lub „E”. Do stołu musimy dobrać odpowiednie krzesła, tak, by goście nie siedzieli ani za wysoko, ani za nisko. Przyjmuje się, że stół ma zazwyczaj 80 centymetrów wysokości, więc krzesło powinno mieć wysokość około 47 centymetrów, licząc od podłogi do siedziska. Po przygotowaniu stołu i krzeseł zabieramy się za dekorowanie i nakrywanie blatu.
Krok po kroku
Po wyborze obrusa staramy się go przywiązać do nóg stołu, tak by się nie przesuwał podczas przyjęcia. Pamiętajmy, że zakładając obrus na stół, zwracamy uwagę na jego załamania powstałe przy jego składaniu. Staramy się położyć tkaninę tak, by linie załamań biegły równoległe do dłuższej krawędzi stołu. Nakrywanie stołu możemy rozpocząć na dwa sposoby – pierwszy, to położenie dużego głównego talerza; drugi polega na ułożeniu serwetki. Następnie zabieramy się za skompletowanie sztućców, które kładziemy kolejno od wewnątrz ku brzegom – czyli zaczynamy od sztućców do drugiego dania. Dopiero potem dodajemy łyżkę do zupy oraz kolejne rodzaje sztućców odpowiednio dopasowanych do przygotowanych dań i deserów. Nie możemy zapomnieć także o szkle dedykowanym do konkretnych napojów oraz dodatkach, które dodadzą stylu i urody przygotowanemu stołowi. Teraz pozostaje czekać na gości, by cieszyć się z nimi wspólną zabawą.