Każdy z nas potrafi wskazać tradycyjne polskie potrawy. Jedni uwielbiają pierogi, drudzy raczą się z radością bigosem, a inni delektują się jedną z wielu tradycyjnych polskich zup. Czy zastanawialiście się kiedyś, jakie składniki i przyprawy dominowały i dalej są ważne w polskiej kuchni? Co jedli nasi przodkowie i jak ich sposób odżywiania wpłynął na nasze dzisiejsze kulinarne gusta? Jedno jest pewne – kuchnia polska jest bardzo zróżnicowana. Łączy w sobie regionalne smaki z tymi, które dotarły do nas z innych krajów. Przykładowo, to dzięki królowej Bonie w Polsce utrwalił się termin włoszczyzna, który nie ma odpowiednika w innych językach. Wgryźmy się więc w temat i dowiedzmy się, jakie składniki są typowe dla tradycyjnej polskiej kuchni.
Z pola i lasu
Polska kuchnia słynie z produktów zbożowych. Znajdziemy w niej pyszne pieczywo, który produkowane jest z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej. Kto z nas nie lubi delektować się chrupiącą kromką chleba z masłem? Mówiąc o charakterystycznych smakach kuchni polskiej, bezwzględnie trzeba wspomnieć o pierogach. Chyba nie ma osoby, która ich nie lubi. Na samą myśl o dopiero co wyjętych z gorącej wody pierogach ruskich z cebulką leci ślinka. A przecież są jeszcze pierogi z owocami, mięsem oraz grzybami i kapustą. Warto wspomnieć także o popularnych kluskach, które stanowią świetny dodatek do dań mięsnych i zup.
Staropolska kuchnia słynęła z bogactwa przypraw. Nasi przodkowie mocno doprawiali potrawy zarówno rodzimymi przyprawami, jak i tymi sprowadzanymi zza granicy. Z dań unosił się aromat jałowca, kminku, mięty, majeranku, szałwii, rozmarynu, a także pieprzu, imbiru, cynamonu, papryki i szafranu.
Kapusta jest warzywem, bez którego trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. To dzięki niej mamy pyszne gołąbki, bigos oraz surówki. Ukiszona, jest jedną ze specyficznych potraw kuchni polskiej, do których zaliczamy także flaki, ogórki kiszone, zsiadłe mleko, kefir i maślankę. Na polskich stołach często goszczą także: kalafiory, buraki, brokuły, cebule, marchwie oraz rośliny strączkowe.
Tradycyjna polska kuchnia czerpie swoje smaki także z bogactw otaczającej natury. Wykorzystywano w niej dziko rosnące rośliny oraz grzyby do przygotowywania zup i sosów. Z dzikiego bzu robiono marmolady, a w lasach zbierano orzechy laskowe, borówki, poziomki, jagody oraz maliny.